Јакна астронаута База Олдрина продана за 2,8 милиона долара

ГС
Јакна астронаута База Олдрина продана за 2,8 милиона долара

Јакна америчког астронаута База Олдрина коју је носио током путовања на Мјесец продана је на аукцији за 2,8 милиона долара.

 Алдринова бијела јакна је украшена америчком заставом и логотипом америчке свемирске агенције НАСА, а носио ју је током мисије Аполло 11 док је летио у командном модулу Колумбиа.

Ово је једна од 60 личних ствари које је 92-годишњи Алдрин одлучио продати, а продана је путем аукције куће Сотхебy'с. Јакна је постала највреднији амерички свемирски артефакт у хисторији.Бивши астронаут је путовао на Мјесец 1969. године те је једини живући члан трочлане посаде.

Већину свог шестодневног путовања је Алдрин провео у свемиру носећи поменуту јакну, а пресвукао се тек када је морао обући специјално одијело за излазак на лунарну површину.

Тај тренутак је широм свијета гледало око 650 милиона људи.Јакна је произведена од матерлијала отпорног на ватру под називом Бета тканина, а пресвучена је тефлоном.

Она је једини комад одјеће из поменуте мисије који је икада продан. Нови власник је купац који је телефонски понудио 2,8 милиона долара.Укупна вриједност проданих предмета из личне Алдринове колекције износи 8,2 милиона долара. За план лета у свемир и назад купац је издвојио 819.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана