Израелци масовно купују "глупе" телефоне јер страхују од полицијског надзора

ГС
Foto: Илустрација

Увозник Нокиа мобилних телефона је саопштио да је у Израелу током прошле седмице порасла продаја "глупих" телефона за 200 одсто.

Како пише израелски лист Тајмс оф Израел, ово је посљедица забринутости Израелаца да њихове телефоне надзиру софистицираним софтверима. Забринутост је постала већа након што је обзнањено да је полиција вршила надзор већег броја људи.

"Глупи" телефони или они који не потпадају под оно што се назива паметним телефонима имају ограничен приступ интернету и на њима се не могу користити апликације попут Воцапа, Телеграма и других. Због тога их је теже и надзирати.

Пословни лист Калкалист је 7. фебруара објавио да су надзирани телефони високих званичника, активиста, новинара, као и чланова породице и савјетника бившег израелског премијера Бењамина Нетањахуа. То је допринијело томе да у прошлој седмици буде продато 4.000 старијих модела Нокије. Вјерује се да се није сазнало за овај надзор да би било продато између 1.000 и 2.000 оваквих телефона.

Менаџер увозника финског произвођача телефона у Израелу Лиав Рион је изјавио да само хакери и власт могу знати колико су заиста сигурни старији модели телефона. Но, напоменуо је да се на њима не могу користити апликације које се могу користити на паметним мобителима, а којима се прикупља велики број података, преноси портал Кликс.

"Глупи" телефон има и израелски министар финансија Авигдор Либерман.

"Годинама су ме питали како могу да радим без паметног телефона. Сада сви знају да радим сјајно", поручио је Либерман преко Твитера.

Старије генерације телефона Нокиа су популарне међу појединим ултраортодоксним Израелцима, који не желе увијек имати приступ интернету, али који желе бити доступни када нису код куће. Овакве телефоне користе и старије особе којима је нешто теже користити паметне телефоне, пише Тајмс оф Израел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана