Изоловано племе из Перуа покушало да ступи у контакт са свијетом

Aгенције
Изоловано племе из Перуа покушало да ступи у контакт са свијетом

Припадници индијанског племена Машко Пиро, које живи у самоизолацији у југоисточном, перуанском дијелу Амазона, покушали су други пут од 2011. да остваре контакт са спољним свијетом, али су их шумари спречили да пређу ријеку.

Перуанске власти нису сигурне шта је навело више од 100 припадника племена да се појаве на ријеци Лас Пједрас. Власти сматрају да су они можда узнемирени због нелегалне сјече шуме и проласка кријумчара дроге. Експлоатација нафте и гаса такође угрожава ту област.  

Како је данас објављено, припадници Машко Пиро су крајем јуна дошли на обалу и од локалног становништва тражили банане, конопце и мачете, али кад су били на половини ријеке, шумски чувари су их спријечили да пређу на другу обалу и упутили их на плантажу банана на њиховој страни ријеке.  

Та ситуација је створила затегнутост, што се види на снимку који је направио један од шумских чувара и прослиједио агенцији АП.  

На снимку се виде припадници племена свих узраста, укључујући и мушкарце са копљима, луковима и стрелама. При спору са шумарима, један од мушкараца је натегао лук, спреман да испали стрелу.  

Припадници Машко Пиро живе по властитом друштвеном коду који укључује отимање жена и дјеце из других племена, рекао је професор антропологије из Лиме, Карлос Сорија.  

Антрополог Беатрис Уертас процјењује да су се припадници Машко Пиро сада приближили цивилизацији због ниског нивоа ријеке, угрожених ловишта, све гушћег авионског саобраћаја и експлоатације нафте и гаса у том региону.  

Посљедњи пут су се припадници тог племена појавили у цивилизацији маја 2011, а претходне двије деценије није било никаквих контака.

Изоловани да би се заштитили

По перуанским законима, забрањен је физички контакт са, како се процјењује, 15 "изолованих" племена у Перуу, која заједно броје између 12.000 и 15.000 људи у џунглама источно од Анда. Главни разлог за забрану контакта је безбједност припадника племена, јер је њихов имуни систем веома осјетљив на бактерије других људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана