Изгубљени град скривен у дубинама Атлантског океана

ГС
Foto: Printscreen

Дуж подводног планинског масива, западно од Средњоатлантског гребена, из мора се издиже назубљени пејзаж високих кула, сачињен од активних хидротермалних отвора.

. Природно чудо названо је Изгубљени град, а стручњаци апелују да се што прије уврсти на листу свјетске баштине, како би се заштитио прије него што буде прекасно.

Десетинама хиљада година Изгубљени град је био свједочанство трајне снаге живота. Планински врхови су од кремастих угљеничних зидова и стубова који изгледају сабласно у мраку. Зидови су високи око 60 метара.

Пејзаж ових планина недавно је истраживан, а једино коришћено освјетљење је плава свјетлост са возила, којим се управља даљински. Изгубљени град открили су научници 2000. године, на дубини од 700 метара.

Најмање 120.000 година, а можда и дуже, плашт који се уздиже у овом дијелу свијета реагује са морском водом и испушта водоник, метан и друге растворене гасове у океан.

Димњаци који избацују гасове имају температуру до 40 степени Целзијуса, а насељени су морским јежевима, пужевима, раковима.

Угљоводоници произведени у отворима Изгубљеног града нису настали од атмосферског угљен-диоксида или сунчеве свјетлости, већ хемијским реакцијама на дубоком морском дну.

"Ово је примјер типа екосистема који би могао да буде активан у Европи", рекао је микробиолог Вилијам Бразелтон.

За разлику од подводних вулканских отвора названих "црни пушачи", који испуштају минерале богате гвожђем и сумпором, екосистем Изгубљеног града производи до 100 пута више водоника и метана.

Калцитни отвори Изгубљеног града су много већи од "црних пушача", што указује на њихову дугогодишњу активност.

Највиши монолит назван је Посејдон по грчком богу мора, а достиже висину од 60 метара.

Нажалост, научници нису једини које привлачи тај необичан терен, преноси Б92.

Током 2018. године објављено је да је Пољска добила права на рударење дубоког мора око Изгубљеног града. Иако не постоје драгоцјени ресурси за копање у самом термалном пољу, уништење градске околине могло би имати нежељене посљедице.

Научници упозоравају да би било какво пражњење изазвано рударством, лако могло да сруши ово изузетно станиште.

This is the Lost City, a towering ecosystem in the middle of the North Atlantic. It’s completely unique, with life found nowhere else on Earth. And if someone wanted to destroy it? There’s nothing you could do about it. No laws. No consequences. Welcome to the High Seas... pic.twitter.com/mdG5wOsr5h

— Open Ocean Exploration (@RebeccaRHelm) August 22, 2022

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана