Избори у САД без биралишта због корона вируса?

Танјуг
Избори у САД без биралишта због корона вируса?

ВАШИНГТОН- Изборни званичници широм САД уклањају билралишта или ограничавају могућност грађана да лично гласају на предстпојећим изборима у неким државама, што изазива забринутост група за заштиту гласачких права и појединих демократа који кажу да би тако појединим особама могло да буде одузето права гласа.

У Невади, изборни званичници отвориће само једно бирачко мјесто у сваком округу за страначке изборе у јуну.

На Флориди, окужни званицници упозоравају да ће можда морати да обједине бирачка мјеста у држави.

У Охају ће само особама са инвалидитетом и бескућницима бити дозвољено да лично гласају на изборима наредне недјеље.

Затварање бирачких мјеста догађа се у време када бројни државни званичници охрабрују гласаче да гласају поштом и проширују могућности за то, преноси АП.

Многи изборни званичници и здравствени стручњаци сматрају да је гласање путем поште најбољи начин да се спречи ширење корона вируса и да се превазиђе проблем недостатка особља за гласачка места, који могу да раде од куће не угрожавајући своје здравље.

Међутим, заговорници права гласа кажу да неке државе толико брзо прихватају прелазак на гласање поштом, да не чине довољно да уваже дио гласача, укључујући особе са инвалидитетом, људе који немају услове за такво гласање, особе које тако не гласају или оне који нису у стању да се прилагоде променама у последњи час и роковима за гласање поштом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана