Избјеглице иду на одмор у ратне зоне из којих су побјегли

Приредио: Борис Ђурић
Избјеглице иду на одмор у ратне зоне из којих су побјегли

Берлин - Тражиоци азила из Сирије, Ирака и других ратом разрушених држава, који су се регистровали као избјеглице и примају социјалну помоћ у Њемачкој, не либе се да оду "на одмор" у своје ратом погођене отаџбине.

Ова информација резултат је истраживања њемачког листа "Велт", које је обухватило разговоре са тражиоцима азила у Њемачкој који имају право на такозване социјалне бенефиције.

Неки од њих су рекли "да су путовали у земље као што је Сирија и Авганистан гдје су провели краћи период, а које су напустили страхујући за безбједност. Истраживање је спроведено у Берлину, али се претпоставља да је слична ситуација у другим регионима и државама Њемачке.

- Постоје такви случајеви - потврдио је неименовани представник Федералне агенције за запошљавање (БА) и додао да не постоје званичне цифре о томе.

Према постојећим правилима тражиоци азила, који примају социјалну помоћ, током године могу изаћи из Њемачке у укупном трајању од 21 дан. Мигранти нису дужни да пријављују властима гдје путују већ само када иду и колико остају.

Ако власти сазнају да је избјеглица била у државама као што су Сирија и Ирак, није им дозвољено да ту информацију прослиједе другим службама због закона о заштити података.

Да су њемачке власти свјесне шта се догађа показује и позив канцеларије за мигранте и избјеглице, која је још у јуну тражила да се сви такви случајеви пријаве. Из Агенције БА наводе да постоје одређени "медицински случајеви" у породици мигранта, који се посматрају као изузетак од правила. Такође, случајеви када избјеглице иду због свог задовољства или одмора показују да се они не боје да ће због тога бити кажњени.

Ако се установи да је сврха путовања био одмор, то би могао бити разлог за одузимање азила.

- Ако је то истина, онда сам без ријечи - рекао је посланик њемачког парламента Армин Шустер.

Њемачка избјегличка политика, коју је форсирала канцелар Ангела Меркел, дуго је на мети критике њених политичких ривала, али и савезника.

Федерална полиција је током љета објавила да се међу тражиоцима азила налази 410 потенцијалних терориста. Такође, земља је у задње вријеме била погођена са неколико насилних терористичких напада, од којих су избјеглице починиле три.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана