Италијански бродар, као нови Оназис, покреће авио-компанију?

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН/МИЛАНО- Шездесет пет година након што је чувени грчки бродски магнат Аристотел Оназис основао Олимпик Ервејз, још један моћан бродовласник планира да уђе у ваздухопловне воде, овог пута у Италији.

Ријеч је о власнику бродарске компаније МСЦ, Ђанлуиђију Апонтеи, који мјерка насљедницу Алиталије.

Овај 81-годишњак, познат под надимком "капетан", нада се да ће, након што је од једног брода створио данашњу бродарску империју, покренути посао с карго и путничким авио-превозом, чиме би допунио МСЦ-ов бизнис поморског превоза терета и крстарења, преноси Ројтерс.

Међутим, на том путу времешном италијанском бродовласнику предстоје велики изазови.

Алиталија је годинама била велики губиташ на кога је влада у Риму потрошила око 10 милијарди евра (11 милијарди долара) у настојању да "стави на ноге" државног авио-превозника, а прошле године је као насљедницу Алиталије покренула компанију ИТА Ервејз.

То значи да ће влада помно пратити било какав договор, а оно што изгледа добро на папиру можда неће бити лако у пракси, наводи Ројтерс.

„Прекоокеански и ваздушни карго транспорт су два вида превоза терета који имају више разлика него сличности. Из чисто пословне перспективе, овај план није баш рационалан, а синергија коју би МСЦ добио куповином бивше Алиталије не може бити тако велика“, каже Петер Санд, главни аналитичар платформе Ксенета за мјерење стопе карго превоза у ваздушном и океанском саобраћају.

Ипак, оно што компанији МСЦ иде у прилог су величина и ресурси.

Наиме, поремећаји у глобалном ланцу снабдијевања донијели су рекордне профите од више милијарди долара највећим свјетским бродарским компанијама, попут МСЦ-а који је у приватном власништву, дајући им финансијску моћ да дугорочно промишљају како да развију своје пословање.

МСЦ, чији пун назив гласи Медитеранијан Шипинг Компани, већ је по капацитету свјетски број један у контејнерском транспорту, за инч испред Маерска. Такође је трећа највећа компанија на свијету која се бави крстарењима, и процјењује се да ће до око 2025. постати друга по величини када јој буду испоручени наручени крузери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана