Италијанки у 100. години обновљена возачка дозвола - „Драго ми је што не мора да ме вози син"

ГС
Foto: Принтскрин/Твитер

Италијанки Кандиди Удерцо обновљена је возачка дозвола иако је напунила 100 година, чиме је постала најмање трећи стогодишњак у тој земљи који је и званично још увијек способан да вози.

Стогодишња Италијанка Кандида Удерцо добила је нову возачку дозволу након што је прошла очни преглед у једној ауто-школи у округу Вићенца.

Живахна стогодишњакиња каже да воли да буде самостална и да јој је драго што не мора да је вози син. Истиче да јој је вид толико добар да може да чита новине без наочара.

„Нова дозвола ме чини јако срећном и учиниће да се осјећам мало слободније. Имам среће, имам 100 година и то што сам здрава је и за мене изненађење. Никада не узимам таблете, само повремено пилулу за спавање", рекла је Кандида.

Кандида је испричала и да јој је у животу жао само јер је изгубила мужа када је била релативно млада.

„Одлучила сам да остати жив значи уживати што је више могуће. Почела сам да идем у дуге шетње са пријатељима, то ми је помогло да се борим са тугом. Након што сам отишла у пензију придружила сам се пјешачкој групи и од тада нисам пропустила ниједан излет. Сваке недеље у шест ујутро спремна сам да кренем", истиче Кандида.

Возачке дозволе за старије од 80 година обнављају се у Италији на сваке двије године, а возачи морају да доставе љекарско увјерење да су физички и психички способни, преноси РТС.

Није поуздано познато колико стогодишњака у Италији још увијек вози, али случај Кандиде Удерцо није једини у посљедњих неколико година. Мушкарац са Сицилије који је прошле године напунио 100 година прославио је обнављање дозволе куповином новог аутомобила, а четвороточкаша се није одрекао ни његов сународник из Кампаније.

Популација стогодишњака у Италији међу највећима је у Европи, и број људи који доживе стоту наставља да расте - према подацима које је почетком маја објавила национална агенција за статистику, Италија има 20.456 стогодишњака, у односу на 14.456, колико их је било 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана