Италија враћа Словенији зграду Народног дома у Трсту

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ТРСТ - Италијанска влада усвојила је уредбу којом се Словенији враћа зграда словеначког Народног дома у Трсту, што је корак који је дошао годину дана након потписивања меморандума о повратку те симболично важне зграде.

Вијест је објавила сенаторка Татјана Ројц на Твитеру, члан словеначке заједнице у Италији, као и "Приморски дневник", новине из Трста које припадају словеначкој мањини.

"Приморски дневник" наводи да је италијанска влада издала уредбу којом се мења заштитни акт о мањинама како би се омогући бесплатан пренос трансфера зграде. Трансфер укључује размену неколико имовина између Универзитета у Трсту, тренутног власника зграде и Агенције за јавна добра.

Народни дом је изграђен почетком 20. вијека и представљао је централну и економску институцију за словеначку заједницу. У јулу 1920. године спалили су је италијански националисти и фашисти. Споразум о преносу власништва зграде словеначкој заједници потписан је прошле године током церемоније на којој је обележена стогодишњица спаљивања зграде, у присуству председника Серђа Матареле и Борута Пахора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана