Италија или Швајцарска: Топљење глечера помјерило границу

ГС
Италија или Швајцарска: Топљење глечера помјерило границу

Високо у сњежним Алпима, топљење глечера помјерило је границу између Швајцарске и Италије, због чега је локација италијанског планинског дома спорна.

Граница између ове двије земље налази се дуж подручја гдје вода из отопљеног снијега и леда тече низ обе стране планине, ка једној или другој земљи. Али због топљења глечера Теодул, та област се приближила планинарском дому Рифуђо Водич дел Червино, који се налази близу врха Теста Гриђо (3480 метара).

Фредерик, 59-годишњи туриста посјетио је ресторан дома. Јеловник је на италијанском, а не на њемачком језику, а цијене су у еврима, а не у швајцарским францима. Ипак, на пулту наручује парче пите и пита: „Дакле, јесмо ли у Швајцарској или Италији?“, преноси Данас.

Ово питање било је предмет дипломатских преговора који су започели 2018. и окончани компромисом прошле године, а детаљи су остали у тајности, пише АФП.

Када је дом изграђен 1984. године, његових 40 кревета и дугих дрвених столова били су у потпуности на италијанској територији. Али сада се двије трећине куће, укључујући већину кревета и ресторан, технички налази на југу Швајцарске.

Споразум о промјени границе закључен је у Фиренци у новембру 2021. године, али ће информације о њему бити доступне јавности тек када га одобри швајцарска влада, што се неће догодити прије 2023. године.

Цијели проблем је почео након топљења глечера Теодул, који је изгубио скоро четвртину своје масе између 1973. и 2010. године. Због тога је на површину избио њен стеновити део, што је променило првобитни споразум заснован на кретању воде и приморало Италију и Швајцарску да прекрајају део своје границе дуг 100 метара, преноси Данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана