Италија: 75. годишњица ослобођења од фашизма у сјенци тешких посљедица пандемије

Танјуг
Италија: 75. годишњица ослобођења од фашизма у сјенци тешких посљедица пандемије

ЂЕНОВА - Италија је 75. годишњицу ослобођења од фашизма данас дочекала суочавајући се са тешким здравственим и економским посљедицама Ковида-19 и рестриктивних мјера уведеним у циљу спречавања ширења тог вируса.

Ове године први пут од 1946. Италија неће обиљежити празник великим митинзима на трговима широм земље, већ виртуелно, на дигиталним платформама пошто су грађани већ скоро два мјесеца под мјерама карантина усљед пандемије.

У Италији је ове године Дан ослобођења - 25. април, када се обиљежава пад фашистичке диктатуре, у сјенци тешке битке против вируса корона који је у тој земљи однио више од 25.000 живота, што је највише у Европи.

Мјере карантина на територији цијеле Италије које су на снази од 9. марта продужене су до 3. маја да би се, поред осталог, избјегла окупљања људи за 25. април, Дан ослобођења и 1. мај - Међународни празник рада и спријечило ширење вируса.

Дан ослобођења је у Италији државни празник, а бројне улице у тој земљи носе назив 25. април, односно Via XXV Aprile.

Године 1945. је окончано је двије деценије фашистичке диктатуре у Италији и пет година рата, а Даном ослобођења одаје се пошта онима који су се борили у покрету отпора.

Предсједник Италије Серђо Матарела, позвао је нацију да се супротстави епидемији, економској и социјалној кризи, која прожима Италију, са упорношћу и храброшћу оних који су дозволили италијанском народу прије 75 година „да узму своју судбину у властите руке ".

- Морамо обновити оне ''позитивне енергије'' које су „довеле до поновног рођења Италије" - поручио је Матарела Италијанима у поруци нацији поводом празника ослобођења Италије који се обиљежава 25. априла.

Он је позвао Италијане да способност и знање како пребродити недаће, које су показали у прошлости, употребе и данас, у тешком времену епидемије која је уништила многе животе, да заједно крену у акцију за поновно покретање и обнављање капацитета за економски и социјални развој.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана