Историјски штрајк у америчкој ауто-индустрији

GS
Foto: Tanjug

ВАШИНГТОН - Синдикат Уједињених аутомобилских радника (УАВ) покренуо је данас истовремене штрајкове у три фабрике у власништву Џенерал моторса, Форда и Крајслера чиме је започела најамбициознија синдикална акција у америчкој индустрији последњих деценија.

Штрајк "тројке из Детроита" ће зауставити производњу модела Форд Бронко, Џип Вранглер и Шевролет Колорадо камионета, заједно са другим популарним моделима, пренио је Глас Америке.

"Први пут у нашој историји, штрајкује заједно велика тројка", рекао је Шон Фејн, предсједник УАВ.

Фејн је планове о штрајковима изложио у уживо преносу на Фацебооку, мање од два сата прије истека старог уговора

Предсједник Џо Бајден рекао је конференцији за новинаре у Бијелој кући да нико не жели да УАВ штрајкује, али да би радници требало да имају удио у профиту који ове компаније праве.

"Нико не жели штрајк, али поштујем право радника да искористе ту могућност у оквиру система колективног договора. Разумијем фрустрације радника. Компаније би требало да рекордне профите подјеле кроз рекордне уговоре за УАВ", истакао је Бајден.

Ова акција представља кулминацију вишенедјељних сукоба између Фејна и тројице извршних директора из Детроита због захтјева синдиката за већим удјелом у профиту од камиона са мотором са унутрашњим сагоријевањем и јачом сигурношћу посла док произвођачи аутомобила прелазе на електрична возила.

Извршни директори су рекли да ће захтјеви синдиката учинити произвођаче аутомобила неконкурентним у односу на ривале који немају синдикалне организације.

Мери Бара, извршна директорка Џенерал Моторса, рекла је за ЦНБЦ да ће произвођач аутомобила наставити преговоре, иако је била "фрустрирана и разочарана" штрајком, који не би био добар за индустрију.

Застој је постао политичко питање, а предсједник Џо Бајден, који се следеће године бори за други мандат, позива на договор.

Штрајкови у којима учествује укупно 12.700 радника одржаће се у фабрикама Форда у Вејну, у држави Мичиген, Џенерал Моторса у Венцвилу у Мисурију и у фабрици Стелантисовог бренда СТЛАМ.МИ Јееп у Толеду, у Охају.

То су кључна постројења за производњу неких од најпрофитабилнијих возила ових компанија.

Одзив на данашњи штрајк био је мањи него што су неки аналитичари очекивали.

"Ово је више симболичан штрајк него стварно штетан", рекао је Сем Фиорани, аналитичар производње у Ауто Форецаст Солутионс, који је додао да је очекивао више у првом таласу штрајка.

"Ако преговори не иду у правцу за који Фејн мисли да је позитиван, можемо очекивати већи штрајк за недјељу или двије", рекао је он.

Планиране обуставе рада могле би да ограниче трошкове УАВ-а, који има фонд за штрајк од 825 милиона долара.

То није много у поређењу са милијардама које су произвођачи аутомобила зарадили захваљујући великом профиту од камиона и теренских возила које су направили чланови УАВ-а.

Потпуни штрајк би нанео штету око 400 до 500 милиона долара сваком погођеном произвођачу аутомобила по седмици изгубљене производње, процјењује Дојче банка.

Неки од тих губитака би могли да се надокнаде каснијим повећањем распореда производње, али та могућност је све мања како се штрајк наставља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана