Источни змајеви потапају Америку

Агенције
Источни змајеви потапају Америку

Вашингтон - Русија и Кина сарађују на "енормно много нивоа, политичком, војном и економском", стварајући јаку осовину која представља пријетњу за САД.

Наводи то "Бизнис инсајдер" цитирајући политичке коментаторе Дагласа Шоена и Мелика Кајлана, који у заједничкој књизи пишу о "руско-кинеској осовини".

Осим тога, Кина је ове године први пут била домаћин самита Г20, а међу еминентним лидерима гост број један био је руски предсједник Владимир Путин. Амерички медији претходних дана брујали су о "непоштовању домаћина", фаворизовању Русије, антизападној коалицији...

- Трећи свјетски рат је увелико у току, а амерички стари ривали поново су у игри, моћнији него икада прије, и то у моменту када је Вашингтон збуњенији чак и од оног периода када је у њему сједила Картерова администрација - пишу аутори, који истичу три кључна начина помоћу којих "источни змајеви" покушавају да побиједе САД.

1. Подржавање америчких непријатеља

Кина и Русија пружају војну и економску помоћ режимима Сјеверне Кореје, Ирана и Сирије, које Бијела кућа сматра диктаторским и непријатељским.

- Кина годинама економски одржава Сјеверну Кореју у животу, охрабрујући нуклеарни програм Пјонгјанга одбијањем да појача санкције против Ким Јонг Уновог режима - сматрају Шоен и Кајлан. Њих двојица истичу да се Кина противи продубљивању билатералне сарадње САД и Јужне Кореје, и онемогућава да званични Сеул добије амерички противракетни систем. Директор ЦИА Џон Бренан рекао је да "размјештање тог система представља америчку обавезу према том региону", док из Кине стижу поруке да ће тај потез "озбиљно нарушити односе Пекинга и Вашингтона".

"Бизнис инсајдер" наводи да истовремено Владимир Путин пружа руку спаса "диктатору Башару ал Асаду", и то тако што "обасипа његов режим наоружањем, базама и новцем".

Аутори су убијеђени да је "Асад преувеличао Исламску државу да би се обрачунао са опозицијом". С друге стране, Руси имају потпуно супротно мишљење. Пекинг и Москва такође пружају снажну подршку Ирану, који према мишљењу Шоена и Кајлана представља "грлић централноазијске флаше кроз коју сирови материјали стижу у остатак свијета".

2. Масовно јачање војске

И Русија и Кина повећавају свој буџет за одбрану, како би појачале своју војну моћ. Кинески предсједник Си Ђинпинг је постепено консолидовао најбројнију војску на свијету и од ње направио моћну силу, у коју је уложено око 365 милијарди долара, тврди "Бизнис инсајдер".

С друге стране, Руси су најавили да ће њихов војни буџет наредне године бити смањен за пет одсто. Упркос томе, аутори сматрају да то неће нарочито утицати на растућу моћ Русије, с обзиром на то да се "међусобно помаже са Пекингом".

- Њихова војна експанзија за циљ има растезање ресурса Запада широм свијета. Кинеска експанзија у Јужном кинеском мору, руска продаја оружја Ирану то и показују - тврде двојица аналитичара.

3. Војне акције које имају за циљ проширење територије

Кина одбија да усвоји ставове Малезије, Брунеја, Филипина и  осталих америчких савезника поводом операција у Јужном кинеском мору. Ове воде пребогате су земним гасом, рибом, нафтом, а важе и за једну од најпрофитабилнијих трговачких рута на планети, кроз коју годишње прође роба у вриједности од пет трилиона долара, па ни не чуди што Кина жели ту територију за себе. Околне земље тврде да Пекинг милитаризује и окупира воде које потпадају под међународну територију, у чему их здушно подржавају САД и Хашки суд.

- Пекинг ужурбано јача своју морнарицу и ускоро би могао потпуно да истисне САД из тих вода. Немојте се чудити ако се то деси у наредним годинама - написао је главни савјетник у Центру за америчку безбједност Роберт Каплан.

С друге стране, "Русија је одговорила на блеф Американаца" и заузела Крим, наводе Кајлан и Шоен. Да се источне силе међусобно подржавају, показују и поступци у Савјету безбједности УН, гдје Москва и Пекинг никада не гласају један против другог, закључују Шоен и Кајлан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана