Испратила премијере, пребродила породичне кризе

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
Испратила премијере, пребродила породичне кризе

Она је константа у животу становника Велике Британије, јер већина их и не памти другог владара осим ње.

 

За вријеме свог краљевског стажа била је свједок распада Британског царства, отпратила са дужности 11 премијера и успјешно пребродила све породичне скандале које су узроковали други, а не она.

Елизабета Друга је постала краљица 6. фебруара 1952. године, у 25. години, послије изненадне смрти свога оца. Током шест деценија на престолу ни највећим критичарима монархије није дала ниједан озбиљнији разлог који би ишао у прилог њиховом захтјеву за увођење предсједничког система.

И док су друге особе њених година већ одавно у заслуженој пензији, 85-годишња краљица сваки дан добија по 2.000 до 3.000 писама, на која дјелимично и лично одговара.

Обучена у одјећу пастелних тонова, са одговарајућим шеширом и торбицом, редовно посјећује болнице и вртиће, открива споменике и отвара фабрике, те прима државнике и грађане. И при томе не оставља утисак да се уморила од владања.

Елизабета Друга никада не даје политичке коментаре, али се једном седмично састаје с премијером и с њим разговара о актуелним проблемима. Чак и у традиционалном годишњем говору поводом отварања засједања Парламента увијек каже оно што јој је влада написала. Али, један политички циљ ипак слиједи: очување Комонвелта, лабаве заједнице 53 државе која је настала послије распада Британског царства.

Упркос минималном политичком утицају, Британци без размишљања одговарају на питање о смислу постојања монархије. "Краљица је дио наше културе и доприноси туризму", кажу грађани.

Осим тога, у ова турбулентна кризна времена Елизабета Друга је за своје поданике појам сигурности и континуитета. Зато не чуди да се у анкетама спроведеним прошле године само 13 одсто испитаника изјаснило за укидање монархије послије краљичине смрти.

Британци једноставно не могу да замисле да постоји још једна особа која би могла тако добро да представља њихову земљу као краљица.

И док је Елизабета све ове деценије успјела да влада без скандала, за чланове њене породице се то не може рећи. Готово сви припадници "Фирме", како она наводно зове своју породицу, задавали су јој главобоље.

О краљичином приватном животу је врло мало тога познато. Али, зато је током 90-их цијели свијет имао прилику да прати распад брака престолонасљедника Чарлса. Тако су сви сазнали бројне мање-више неукусне детаље: од Дајаниних наводних покушаја самоубиства и прељуба, па све до детаља о Чарлсовом браколомству са садашњом супругом Камилом.

Ни други син, принц Ендрју, наводно краљичин љубимац, ни кћерка, принцеза Ана, нису имали више среће са избором животних сапутника. Обоје иза себе имају по један развод. Осим тога, и дружење принца Ендрјуа са сумњивим особама попут кријумчара оружја и скандалозних америчких богаташа наишло је на бројне критике.

За критике се ту и тамо својим, често неукусним изјавама, побринуо и краљичин супруг, принц Филип, а у новој генерацији породичну традицију скандалима због пијанчења и појављивања у нацистичкој униформи наставио је Хари, другорођени син принца Чарлса.

Зато утјеху краљици вјероватно пружа његов брат, принц Вилијам. Он се у јавности увијек беспријекорно понаша, код британских грађана је знатно омиљенији и од свог оца, а његово вјенчање са наизглед савршеном Кејт побринуло се за само позитивне написе у медијима.

Централне прославе 60. годишњице ступања на престо одржавају се тек почетком јуна, будући да се тада ипак може рачунати с љепшим временом него у фебруару. Из истог разлога се у то доба слави и њен рођендан, који иначе пада 21. априла.

Будући да нико не сматра могућим да би краљица прије смрти могла своје мјесто да препусти престолонасљеднику Чарлсу, те с обзиром на дубоку старост коју је доживјела њена мајка, врло је вјероватно да ово неће бити посљедњи јубилеј британске краљице Елизабете Друге.

Прослава

Припреме су већ у пуном јеку, а већ су осигурани и спонзори за прославе које ће коштати око 14,4 милиона евра. Једино још нико није дао прави одговор на питање шта поклонити поводом јубилеја краљици, чија се приватна имовина процјењује на 360 милиона евра. Министар образовања Мајкл Гоув предложио је куповину јахте за 72 милиона евра, али грађани ту идеју нису прихватили са одушевљењем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана