Испод леда Антарктика пронађена једна од најпознатијих олупина у историји - Шеклтонов "Ендуранс"

Танјуг
Foto: agencije

ЛОНДОН - Олупина поларног истраживачког брода "Ендуранс", који је прије више од једног вијека потонуо 3.000 метара испод океана пошто је претходно оштећен ледом, пронађена је у водама Антарктика, саопштио је данас тим који је трагао за тим бродом.

Једрењак са три јарбола изгубљен је у новембру 1915. током неуспјелог покушаја британскох истраживача Ернеста Шеклтона да први пут пређе Антарктик, преноси агенција Ројтерс.

Претходни покушаји да се лоцира дрвена олупина, чију локацију је евидентирао њен тадашњи капетан Френк Ворсли, пропали су због тешких услова у Веделовом мору окованом ледом испод којег се брод налази.

Међутим, мисија "Ендуранс 22", коју је организовала хуманитарна организација "Falklands Maritime Heritage Trust ", користећи напредна подводна возила опремљена камерама и скенерима високе дефиниције, пратила је остатке брода.

Снимци показују да је брод у изузетно добром стању, а његово име је јасно видљиво на крми.

"Преплављени смо срећом. Ово је далеко најбоља дрвена олупина брода коју сам икада видео. Нетакнута је и одлично је очувана", изјавио Менсун Банд, директор истраживања експедиције.

Упркос томе што су остали насукани на леду, 28-члана посада "Ендуранс" вратила се кући жива. Пjешачили су преко морског леда, пре него што су испловили у три чамца за спасавање и стигли до ненасељеног острва Слонова.

Одатле су Шеклтон и посада веслали око 800 миља (1.300 км) на чамцу за спасавање до Јужне Џорџије, гдjе су потражили помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана