ИС заради 200 милиона долара од умјетнина

Агенције
ИС заради 200 милиона долара од умјетнина

Анкара - Исламска држава у Сирији и Ираку заради између 150 и 200 милиона долара од илегалне трговине умјетнинама, антиквитетима и археолошким благом.

- Око 100.000 културних објеката глобалног значаја, укључујући и 4.500 археолошких налазишта, од којих се девет налази на списку свјетске баштине су под контролом Исламске државе у Сирији и Ираку - рекао је амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Чуркин наводи да се отете умјетнине углавном кријумчаре преко турске територије.

- Главни центар за кријумчарење предмета културне баштине је турски град Газантреп гдје се украдене ствари продају на илегалним аукцијама - навео је Чуркин.

Руски дипломата је навео да се дио накита, кованица и осталих опљачканих ствари преноси у турске градове Измир, Мерсин и Анталију гдје криминалне групе производе лажна документа за њихово поријекло.

Турски званичници нису били доступни за коментар о руским наводима.

Подсјетимо, руске војне снаге успјеле су до сада да деактивирају више од 1.500 мина које су припадници Исламске државе поставили у древном сиријском граду Палмири одакле су џихадисти однијели већину вриједних умјетнина.

Екстремисти Исламске државе извели су напад на једну фабрику источно од Дамаска и страхује се да је око 250 Сиријаца киднаповано том приликом.

- Не можемо ступити у контакт са члановима наше породице од понедјељка када се догодио напад - рекао је један становник Демра, који је удаљен 50 километара од Дамаска.

Од понедјељка се ништа не зна о 250 запослених у тој фабрици. Вјерује се да су десетине људи заробљени и одведени на непознате локације.

Сиријска војска и њене савезничке снаге покренуле су у сриједу контраофанзиву за ослобађање мјеста јужно од града Алепа које су претходних дана заузели побуњеници.

Европа преплављена џихадистима

Израелски министар одбране Моше Јалон рекао је да је Европа преплављена "стотинама џихадиста који планирају да ударе на западне мете на европском тлу".

- Забринути смо да је оно што смо видјели у Паризу и Бриселу само почетак и покушаји да се изведу терористички напади у Европи ће се наставити - рекао је Јалон.

Он се такође осврнуо и на ситуацију на сјеверу на граници са Сиријом, рекавши: "Не очекујемо да тамо буде стабилности, нити краја крвопролића у Сирији скоро".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана