Ионако превише познат да би заштитио име

Б92
Ионако превише познат да би заштитио име

Европска унија одбила је захтјев Монака да заштити своје име, процјенивши да је мала Кнежевина на Азурној обали превише позната.

Суд правде Европске уније у четвртак је подржао одлуку те заједнице да користи своје име као заштитни знак, између осталог, на фотографијама и документима везаним за одређене забавне и спортске догађају.

"Суд процјењу је да ријеч ‘Монако’ одговара имену глобално познате кнежевине, не само због краљевске породице, организације трке Формуле 1 и циркуса. Због тога не постоји сумња да ријеч ‘Монако’ симболизује географску територију под истим именом", стоји у објашњењу одлуке.

Портпарол Суда Европске уније такође је објаснио да би у случају да је дато зелено свјетло за заштиту ријечи ‘Монако’, многе фирме не би смјеле да га користе због тога.

"Не можете да заштитите ријеч која једноставно описује нешто", додао је портпарол.

Свјетска организација за интелектуалну својину је Монаку одобрила међународну заштиту имена која је важила на тлу Европске уније, али је три године касније Унија одлучила да не прихвати ту одлуку.

Монако има право на жалбу, али су мале шансе да ће она бити прихваћена.

Одлука Суда правде Европске уније неће имати великог утицаја на становнике у Монаку, у којем је годишњи доходак по глави становника око 160.000 евра. Не треба заборавити ни то да сви пријављени становници Монака не морају да плаћају порез на приходе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана