Инвазија змија на Канарским острвима

Агенције
Инвазија змија на Канарским острвима

Канарска острва боре се са инвазијом албино краљевских змија, које прете да истребе ријетку врсту гуштера, те су власти у помоћ позвале и стране стручњаке.

На острву Гран Канарија, највећем у том шпанском архипелагу, већ је елиминисано на хиљаде калифорнијских краљевских змија које су се ту умножиле због повољне климе.

Те мале змије, које могу бити различитих боја, а достижу дужину од највише 1,8 метара, на острву су углавном варијетет албино - бијеле су, са свијетложутим пругама и ружичастим очима.

Та змија је врло распрострањена у САД. Албино краљевске змије су безопасне за људе, али су опасне за друге животињске врсте и представљају опасност за џиновског гуштера са Гран Канарија, рекао је за агенцију Франс прес еколог Рамон Гало, који води кампању за сузбијање змија.

Џиновски гуштер са острва Гран Канарија јединствена је врста, а змије се шире по цијелом острву и угрозиће је, рекао је он.

"Ради се о спасавању биодиверзитета Канарских оства, што је једна од највећих вриједности коју та острва имају за свијет. Канарска острва су биолошка лабораторија и змије пријете једној од најважнијих збирци врста архипелага", рекао је Гало.

Рамон Гало, који је за своју кампању добио америчка средства 2011.године, рекао је да су од 2007. око 2.000 змија убили шумски чувари, појединци, јастребови или тренирани пси.

Али и даље су бројне, тако да ће међународни стручњаци, укључујући америчке, разматрати тај проблем на семинару на тему "управљање инвазивним егзотичним рептилима", који се одржава у Лас Палмасу, на острву Гран Канарија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана