Интеграција путем Интернета

Дојче веле
Интеграција путем Интернета

Све више младих из земаља Европе које су у кризи тражи своју срећу у Њемачкој. Међу њима је и велики број Шпанаца, који имају помоћ кроз интернет-пројекат “Дестинација Њемачка”.

- Muy buenas, espanoles y espanolas, comunidad hispanoparlante de Alemania - тако Хозе Гајаре поздравља своје шпанске слушаоце у Њемачкој.

Он има своју недељну радио емисију “Функ радио”. На “Функ радију” се Шпанцима, који због економске кризе желе да оду или су већ у Њемачкој, објашњава како Њемачка функционише. Пријављивање у Њемачкој, потрага за послом и станом, али и начин живота, култура и друштвене вредности теме су те емисије.

Емисија је као подкаст доступна на интернет-страницама пројекта “Дестинација Њемачка”. Подкаст је Гајареова најновија понуда. Његов мултимедијални пројекат почео је са обичном “Фејсбук” страницом.

- Имали смо малу “Фејсбук” групу за Шпанце који овдје живе. Због кризе се заједница стално повећавала. Ускоро су почели да се гомилају захтјеви за информацијама о Њемачкој. Није се радило о политичким темама већ о практичним информацијама. Због тога смо одлучили да направимо праву интернет-страницу, на којој су информације дуговјечније  -  објашњава овај 38-годишњак.

Од те интернет странице започела је идеја за пројекат “Дестинација Њемачка”, који је и покренут 2009. године. У почетку је пројекат преко друштвених мрежа обухватао само неколико десетина корисника, а данас их више од 12.000. Скоро сваке секунде корисници размјењују информације и постављају коментаре.

Гајаре покушава да све то прати и у потпуности се ослања на нове медије. С њима је одрасла и нова генерација миграната из Шпаније.

- Нови талас шпанских имиграната не долази више са коферима и намирницама из домовине, већ са паметним телефонима и лаптоп-рачунарима - каже Гајаре, који већ 13 година живи у Њемачкој.

Најновија идеја тог пројекта, која би ускоро требало да буде реализована, јесте апликација за паметне телефоне која сакупља информације са друштвених мрежа на једном мјесту.

При том му помаже програмер Франциско Естевез, који се такође доселио у Њемачку у потрази за послом. И за њега је, као и за многе друге шпанске досељенике, интернет био полазна тачка за одлазак у Њемачку.

- Када сам дошао у Келн нисам никога познавао. Зато само тражио на интернету. Тада сам открио “Фејсбук” страницу за Шпанце у Њемачкој, преко које сам упознао људе који већ неко вријеме живе овдје - каже Естевез.

Награде

“Дестинација Њемачка” је примјер успјешног пројекта.

Семичник “Дер Фрајтаг” наградио је ту интернет-иницијативу за помоћ са једном од својих награда – “Европа грађана”.

Више од 40.000 људи гласало је преко интернета за свог фаворита.

Награду од 1.000 евра Гајаре је уложио у микрофон и миксету за своју подкаст емисију, јер се пројекат базира углавном на волонтерском раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана