Индија: Два села се отровала алкохолом, умро 31 мјештанин

ГС
Индија: Два села се отровала алкохолом, умро 31 мјештанин

ЊУ ДЕЛХИ - Најмање 31 особа у Индији је преминула након конзумирања алкохолног пића из кућне радиности, пишу британски медији.

Ова језива прича догодила се у два села у индијској савезној држави Бихар на сјевероистоку Индије, а мјештани су почели да се разболијевају у уторак. Десетине мјештана пребачени су у болницу, док је двоје преминуло прије доласка љекарске екипе.

Иначе, у овој индијској савезној држави забрањена је продаја и конзумирање алкохола. Таква забрана услиједила је пошто је илегално црно тржиште метил алкохола почело да цвјета и што се он производи у приватним, малим уличним дестилеријама, које у Индији сваке године однесе 100 жртава.

Већина отрованих преминула је у болници док су се налазили на лијечењу усљед тровања алкохолом. Директор болнице Сагар Дулал Синха рекао је да су до сад обављене 22 обдукције и код свих је утврђено тровање алкохолом.

Послије овог масовног тровања полиција је кренула у разбијање црног тржишта продаје алкохола и у тој акцији ухапшено је десетине произвођача.

Смртни случајеви чији је узрок нелегално произведени алкохол уобичајени су у Индији, гдје су таква пића јефтина, али садрже хемикалије као што су пестициди.

Од процијењених пет милијарди литара алкохола који се попије сваке године у земљи, око 40 одсто је илегално произведено, према Међународном удружењу алкохолних пића и вина Индије. У недозвољена алкохолна пића се често додаје метанолом да би се повећала њена моћ. Ако се прогута, метанол може изазвати сљепило, оштећење јетре и смрт.

У јулу, 42 особе умрле су у западној држави Гуџарат након што су пиле кријумчарено пиће, док је прошле године око 100 људи погинуло у сјеверној држави Пенџаб у сличном инциденту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана