Има 71 годину, а већ 35 година ради као вулканизер

Анадолија
Има 71 годину, а већ 35 година ради као вулканизер

Истамбул - Весиле Акин (71), становница малог мјеста Сандикли недалеко од турског града Афyонкарахисара, пола свог живота провела је радећи у вулканизерској радњи, пише Анадолија (АА).

Ова старица прије тачно 35 година почела је радити као вулканизер, а својим невјероватним трудом и жељом за радом и у позним годинама руши стереотипне подјеле на мушко-женске послове.

Акин је у разговору за АА казала како је вулканизерску радњу отворио њен син прије него што је отишао на служење војног рока. Када је отишао у војску, каже, одлучила је да ради у радњи како би опстала док се син не врати из војске.

У вулканизерској радњи Весиле ради многе послове, али њена специјалност је промјена гума на аутомобилима. Акин се раније бавила и ткањем ћилима како би помогла својој породици. 

"Жене требају бити доктори, требају бити судије, требају бити тужиоци, ја сам рекла, па нека једна ради и на вулканизеру", кроз смијех говори старица Весиле Акин. 

Сматра како и жене, колико је у њиховој моћи, требају радити и помоћи у издржавању породице. 

"Жене, нека се образују, нека раде. Када ради двоје у кући пуно је лакше. Пуно поздрављам све жене и моја порука им је да се образују и стекну неко занимање. Имамо и ми мозак, а не само мушкарци", поручила је ова старица. 

Весиле је такођер додала како се сви требају борити против насиља над женама. 

Њен син Али Акин каже како је поносан на своју мајку.

"Она је та која отвара радњу, и у послу који ради она нам је свима примјер", рекао је Али.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана