Играонице под земљом једини трачак радости за малишане у Сирији

Агенције
Играонице под земљом једини трачак радости за малишане у Сирији

Њујорк, Алеп - Подземне играонице једини су трачак радости за сиријске малишане који живе у 16 области које су под опсадом широм земље.

Према подацима УН, у тим областима живи око 500.000 дјеце која немају основне услове за живот. Они не могу да се играју на улици због опасности, па зато налазе уточиште у "подземним играоницама".

У тунелима и подрумима, колико-толико сакривени од бомби, дјеца трчкарају са играчкама у рукама, јурећи се и то све са осмијехом на лицу.

"Земља дјетињства", како је зову, лежи сакривена под земљом, далеко од побуњеника, у држави која је под опсадом, разорена ратом, гдје влада несташица готово свега.

Мрежу подрума, који су претворени у игралишта, повезали су волонтери предвођени студентима архитектуре, као би малишанима обезбиједили макар осмијех на лицу што могу да се заједно играју. Ходницима подземних склоништа одјекује трчкарање дјеце, њихов смијех и цика док се играју.

Једна од дјевојчица је рекла да се не плаши бомби јер је у подруму и ту може да се игра, док на улицу није смјела да изађе са својим другарима.

Више од 200 малишана свакодневно посјећује подземну играоницу, а постоји и школа под земљом, гдје око 50 дјевојака наставља своје школовање које је заустављено ратом.

Јасин, једна од оснивача тзв. Земље дјетињства, каже да су жељели да тунеле претворе у нешто забавно, гдје дјеца можда неће толико осјећати страх због рата.

- Мајка ми не дозвољава да се играм вани, али када је сазнала да постоји играоница под земљом, дозволила ми је да идем тамо - каже десетогодишњи Абдулазиз, чији је отац погинуо у рату. Он је један од много дјеце која покушавају да имају нормално дјетињство усред насиља којем се не назире крај.

На зидовима се могу видјети уоквирене играчке, док у једном крају волонтери праве домаће слаткише.

У другом дијелу је смјештена вртешка иза које су нацртане живописне слике са цвијећем и дрвећем, што је својеврсни подсјетник на спољни свијет који више није сигуран за ту дјецу.

- Моји пријатељи и ја долазимо овдје јер је ово посљедњи тематски парк који још увијек ради. Онај у којем смо се раније играли сада је разрушен и не ради више - рекла је једна дјевојчица радницима УНИЦЕФ-а који су дошли у посјету играоници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана