И Спајдермену тешко у Каиру

Приредио: Борис Ђурић
И Спајдермену тешко у Каиру

Каиро - Живот у граду може да буде веома тежак, али у египатској престоници Каиру и суперхероју какав је Спајдермен било би тешко да се снађе.

Фотографије мушкарца у костиму популарног стрип јунака у обављању свакодневних задатака у граду постале су хит на интернету, преноси сајт "Ахрам онлајн". На њима се може видјети како човјек паук трчи за аутобусом, пробија се кроз гужву на улицама, па чак и како бива опљачкан.

- Циљ ове акције је да се покаже колико живот у граду може бити напоран. Египћани су сви сами суперхероји због свега оног што свакодневно претрпе - рекао је аутор фотографија Хосам Атеф.

Спајдермен је био "исцрпљен" боравком у египатској метрополи, казао је Атеф Саад који је за ову прилику шетао градом у одијелу суперхероја. Прошле године Каиро је био на 122. мјесту листе од 140 градова у свијету по квалитету живота. Већина људи је, међутим, била одушевљена што види Спајдермена како тумара градским улицама у препознатљивом црвено-плавом одијелу.

- Дјеца су била апсолутно убијеђена да је ријеч о правом Спајдермену, док су старији мислили да је то један од људи предсједника Абдела Фатаха ал-Сисија који ће донијети правду у Египат. Стално су му добацивали: "Бог те благословио" - рекао је Атеф, који такође студира туризам на каирском универзитету.

Атеф, који иначе води фотографски студио, направио је фото-есеј обучен у лик Спајдермена који је постао прилично популаран на интернету.

- Покушао сам да направим фотографије које дјелују спонтано и природно, али које су такође у супротности са реалним појавама у свакодневном животу Египћана - казао је Атеф. Он је додао да се његов фотографски тим морао прерушити јер нису имали званичну дозволу за фотографисање у јавности.

- Ми се једноставно шуњамо док правимо ове слике - додао је Атеф. Новинари и фотографи често морају тражити дозволе за рад, које се иначе прилично тешко добијају, а и Саада је неколико пута заустављала полиција.

Скоро четири године након револуције Египат се бори против великог сиромаштва и незапослености, терористичких напада и оштрих закона који ограничавају слободу говора и протесте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана