И депресивни ће моћи да траже "потпомогнуто самоубиство"

Srna
Foto: Globeandmail

Канада уводи закон према коме особа са менталном болешћу има право да затражи од здравствених институција "потпомогнуто самоубиство".

Ако пацијент осјећа да му је душевно стање неподношљиво, потребна су само два љекара да легализују смртоносни коктел лијекова.

Ријеч је о новој фази процеса који је започео 2016. године када је канадски парламент донио Закон о медицинској помоћи при умирању, који је, заправо, легализовао право на "потпомогнуто самоубиство".

Закон се, према тој замисли, требао примјењивати ​​само у случајевима неизљечивих болести или за људе чије је здравствено стање значило да је смрт неизбјежна.

У првој години дјеловања Закона на тај начин лишено је живота више од 1.000 људи, углавном обољелих од рака.

Године 2021. Закон је промијењен да би укључио друга стања која су пацијенти сматрали "неподношљивим".

Тиме је број тако легализованих смртних случајева /потпомогнутих самоубистава/ достигао цифру већу од од 10.000.

Наредне године у марту канадски закон ће допустити и еутаназију психијатријских пацијената.

Према професору права из Торонта Труду Леменсу, то значи да ће "потпомогнуто самоубиство", на неки начин, постати дио лијечења менталних болести.

Отвара се могућност да особа која пати од хроничне депресије и тражи помоћ од психолога добије препоруку за - смрт, као излаз, преноси портал "Ремикс".

Начин на који је закон написан, према Гусу Алевиоу, стручњаку за инвалидитет, могао би довести до тога да се не само депресија лијечи еутаназијом већ и посттрауматски стресни поремећај, аутизам, булимија, анорексија и друге зависности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана