Храна богова у царству на обали Рајне

Приредила: Тања Милаковић
Храна богова у царству на обали Рајне

Музеј чоколаде у центру Келна годишње посјети око 650.000 људи и један је од десет најпосјећенијих у Њемачкој, а посјетиоци имају прилику да се кроз јединствено, слатко путовање упознају са историјом чоколаде старом више од 3.000 година.

Чоколадно царство је на лијевој обали Рајне 1993. године изградио Ханс Имхоф, некадашњи директор великог концерна за производњу намирница "Штолверк".

У келнском музеју посјетиоци ће сазнати све што су икада жељели да знају о чоколади.

- Тешко је издвојити најзанимљивији експонат, јер је наша изложба велика. Дјеци се највише допада чоколадна фонтана. Многим посјетиоцима занимљиво је одјељење за производњу чоколаде, а некима пак културно-историјски дио са изворним експонатима старим и неколико хиљада година - прича шеф службе за посјетиоце Музеја чоколаде Олаф Вортман.

Обилазак три нивоа изложбеног простора који се простире на 4.000 метара квадратних почиње причом о какаовцу, биљци од чијег се плода прави чоколада, а који потиче из средње Америке. Како би анимирали малишане, у музеју су одлучили да организују интерактивне радионице. Најмлађи посјетиоци на мониторима играју игрице о какаовцу, рјешавају осмосмјерке проналазећи појмове у вези с чоколадом и на тестовима провјеравају своје "чоколадно знање".

На првом спрату је дио музеја претворен у стаклену башту у којој расту стабла какаовца, кафе и банана. Ту човјек не може дуго да се задржи, јер су температура и влажност ваздуха прилагођени условима у којима расте тропско биље.

Другим спратом доминира погон за производњу чоколаде - невјероватан доживљај за праве сладокусце пред чијим очима настаје чоколада. Могу да виде како се одвија пржење зрна какаовца, мљевење и одвајање језгра до љуске, затим мијешање са какаовим маслацем, млијеком и шећером, до преливања чоколаде у стилизовано дрво какаовца.

- Веома важан састојак за производњу чоколаде јесте шећер, јер људи воле слатку чоколаду. Млијеко у праху, такође, иако се користи само за производњу бијеле и млијечне чоколаде, а не и за производњу чоколаде за кување - открива Вортман дио рецепта "хране богова"˝.

Захваљујући радници која части посјетиоце чоколадом умоченом у вафле, посјетиоци имају прилику да обрадују своја непца и на лицу мјеста осјете укус тек произведене чоколаде.

Запослени у музеју неће имати ништа против ако неки посјетилац, прави љубитељ чоколаде, и по неколико пута залута до три метра високе чоколадне фонтане.

Музеј говори и о историји чоколаде, која је почела у старим цивилизацијама у средњој Америци. Маје и Астеци су је користили као лијек, приређивали су славља у част бога какаоа, а служила је и као средство плаћања.

Занимљиво је да је са својих путовања по Јужној Америци Кристифор Колумбо донио на шпански двор и сјеме какаовца, али оно није побудило никакво интересовање. Тек након похода шпанског освајача Хернана Кортеса на Јужну Америку, Европа је спознала чари чоколаде.

У једном дијелу музеја изложене су и посуде у којима су Европљани држали чоколаду. Њихова раскош доказује да су "храну богова" себи могли да приуште само богаташи.

Информације о чоколадним производима, укључујући и упознавање неких од највећих имена у индустрији, могу се сазнати на трећем нивоу музеја, а ту је испричана прича о новијој историји чоколаде, базираној на производњи за широку потрошњу.

Реконструисан је изглед старих продавница чоколаде и чоколадних слаткиша, са оригиналном амбалажом, плакатима, рекламама и аутоматима за самопослуживање.

- Поносни смо јер нас посјећује мноштво људи, без обзира на узраст. Реакције су у принципу врло позитивне, али ми ипак сваку критику схватамо врло озбиљно. Посјетиоци могу да нам се обрате ако имају приједлог или савјет - наводи Вортман.

Музеј покушава да покрије све области тако да је ту и тема експлоатације дјеце на плантажама. На улазу у музеј налази се продавница сувенира у којој су разни алати, играчке, мобилни телефони, тастатуре, чак и келнска катедрала, сви израђени од чоколаде.

Несташица какаовца

Најновије вијести о чоколади нису добре јер, према посљедњим истраживањима, свијет ће у сљедећих неколико година због све веће потражње остати без какаоа зато што нема довољно плантажа какаовца. Још један од фактора који знатно утиче на смањене залиха какаоа јесте и епидемија еболе у западној Африци, посебно имајући у виду чињеницу да 70 одсто свјетских залиха стиже управо са тог подручја. Ако се ситуација не поправи, а љубитељи чоколаде не смире страсти, омиљени слаткиш могао би, дакле, до 2020. године постати луксузна и скупа роба.  (Дојче веле)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана