Храбре Италијанке против “Ндрангете”

Тања Милаковић
Храбре Италијанке против “Ндрангете”

Италијанска мафија “Ндрангета”, за коју се сумња да води највећу операцију кријумчарења кокаина у Европи, контролише област Калабрије уз помоћ мита и корупције. Али када је прије годину нападнут градоначелник једног малог калабријског града, Марија Кармела Ланцета, она и земља су поручили да је “било доста” (баста).

Постоји нека врста нелагодности у вези са Калабријом. Овај регион је попут чудног даљег рођака којег нико не воли да спомене, преноси Би-Би-Си.

Патње Калабрије представљају занемарену гангрену земље - толико занемарену да је мало кога у горњем дијелу “ноге” више брига за њу. Међутим, Италија се у априлу 2012. пробудила уз осјећај жарења у свом обољелом стопалу.

Можда због пожара у апотеци Марије Кармеле Ланцете која се налази испод стана њене породице? Или је то можда од кише метака којом је засут њен аутомобил недуго послије тога? Шта год био узрок за то, ова жена, градоначелник малог приобалног града Монастереће гласно је исказала своје незадовољство. И њен глас се чуо.

Послије вишемјесечног застрашивања од калабријске мафије, вапај Марије Кармеле Ланцете одјекнуо је широм земље. Скромни градоначелник града од 3.500 становника постала је национални симбол борбе против мафије. Влада јој је пружила полицијску заштиту и обећала да ће јој помоћи у постизању циљева.

Приставши да повуче оставку, Ланцета је претходно поставила влади тромјесечни ултиматум да спроведе неопходне промјене како би она могла да обавља свој посао.

То је било прије годину.

- Ништа се од тада није промијенило. Или можда јесте. Али нагоре. Ово је требало да буде година стабилности. Умјесто тога, постала је година непријатности - казала је градоначелник потиштено.  Истог трена истиче да разлог за то нису само пријетње смрћу и “Ндрангета”, већ и лоша економска ситуација и бирократски вакуум због којег није у стању да уради све што је замислила.

- Немамо новца, државни фондови су замрзнути. Морали смо да прогласимо банкрот општинског вијећа. Нисам добијала никакве ресурсе. Озбиљно размишљам о томе да одустанем.  Уморна сам и сита сам свега. Желим натраг свој живот - казала је она. Живот Марије Кармеле од прошле године дефинитивно није био само у њеним рукама. Додијељена јој је полицијска пратња.

- Некада сам пливала сваког дана, у вријеме ручка или послије посла. Више од годину нисам ишла да се окупам - каже она.

На срећу, Марија Кармела је остварила предивна пријатељства са другим женама градоначелницима калабријских градова, од којих неке, попут ње, живе под заштитом полиције.

Да ли ће одважна фармацеуткиња икада пронаћи лијек за дословно и фигуративно труљење Калабрије? Можда ће неко други, јер је она поднијела оставку. Од краја јула Марија Кармела Ланцета више неће бити градоначелник Монастерећеа.

- Овог пута “баста” је коначно - казала је она.

Градоначелник калабријског Росарна Елизабета Триподи такође живи 24 часа под заштитом полиције. Тужила је локалног шефа “Ндрангете” и обезбиједила за град 50 милиона евра, који ће бити исплаћени од заплијењене имовине мафије.

Бивши градоначелник Исола Капо Ризуто Каролина Ђирасоле добијала је пријетње смрћу, а њен аутомобил је запаљен недуго пошто је изабрана на функцију обећавајући да ће очистити овај калабријски приобални град. У мају није успјела да обезбиједи још један мандат.

Рита Борселино, посланик Демократске партије у Европском парламенту и борац против мафије која је покренула организацију “Либера” 1995. године, сестра је борца против мафије, судије Паола Борселина, који је убијен 1992.

Рита Атрија рођена је у сицилијанској мафијашкој породици, а 1991. је у 17. години постала државни свједок у великој мафијашкој истрази. Мајка је се одрекла, а починила је самоубиство седам дана након што је убијен њен ментор Паоло Борселино.

Шта је “Ндрангета”?

“Ндрангета” је мафијашка организација са сједиштем у Калабрији, коју су 1860-их основали бивши становници оближњег острва Сицилија. Ријеч “Ндрангета” има грчке коријене и означава храброст и лојалност. Мање је позната од сицилијанске “Коза ностре” и напуљске “Каморе”, али многи сматрају да је утицајнија од поменутих. Процјењује се да има 160 ћелија са око 6.000 чланова, који осим у Италији живе и у Аргентини, Аустралији, Канади и Колумбији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана