Холанђани у Шведској – двије розе краљице и краљ који је довезао авион

ГС
Foto: Инстаграм

Државна посјета холандског краљевског пара Шведској, Стокхолму и Гетеборгу, протекла је у врло срдачној атмосфери јер двије краљевске куће одржавају врло блиске и пријатељске односе, који датирају још од 17. вијека.

Холандски краљ Вилем-Александер је и крштени кум 10-годишњој Естел (ћерки престолонасљеднице Викторије), која ће једног дана на шведском престолу наслиједити дједу, краља Карла Густава, и маму. Зато се управо Естел највише радовала посјети својих кумова.

Кумство има дугу традицију у њиховим породицама. Краљ Карл Густав је кумче покојне холандске краљице Јулијане, а престолонасљедница Викторија краљице (сада принцезе) Беатрикс, мајке Вилема-Александера. И Викторија је такође крштена кума његове најстарије ћерке, холандске престолонасљеднице Амалије.

Медији наводе да је авионом којим су стигли пилотирао лично краљ, који има пилотску дозволу и годинама је, док је био престолонасљедник, тајно радио као копилот у националној авиокомпанији КЛМ, што се сазнало тек након крунисања.

Краљица Максима је, по обичају, блистала у својим репрезентативним одјевним комбинацијама, а за посјету Шведској одабрала је креације модних кућа Натан, Валентино, Јан Таминио, Џими Чу ...

За свечани банкет све даме су биле посебно раскошне. Обе краљице одабрала су хаљине у розе боји - шведска краљица Силвија интензивну пинк нијансу класичног кроја, док је Максима носила бледорозе асиметричну хаљину отвореног рамена са огртачем и богатим ситним цвјетним везом, у којој је дјеловала као да је изашла из бајке.

Уз тако гламурозну хаљину одабрала је једну од најсјајнијих дијадема из холандског трезора - дијамантску Стјуарт тијару, са једним од најимпресивнијих дијаманата из краљевских колекција, који има 40 карата и некада је припадао енглеској краљици Мери Другој из куће Стјуарт.

Ни даме из шведске краљевске породице нису много заостале елеганцијом и репрезентативношћу у хаљинама које су премијерно обукле.

Принцеза Викторија је своју прелијепу краљевско љубичасту балску хаљину са једним отвореним раменом укомбиновала са наполеонском аметист тијаром и минђушама.

Принцеза Софија, супруга Викторијиног млађег брата Карла Филипа, упарила је своју смарагдно-дијамантну дијадему са отмјеном тамнозеленом хаљином голих рамена, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана