Холандија враћа 478 умjетничких дjела у Индонезију и Шри Ланку

Танјуг
Foto: SvJ Media

АМСТЕРДАМ- Холандија ће на захтjев Индонезије и Шри Ланке, вратити 478 културних предмета тим земљама које им је узела током колионијалног периода.

Државна секретарка у холандском Министарству културе Гунај Услу сматра да су ови предмети неправедно завршили у Холандији током колонијалног периода, било путем пљачке или присиле, преноси Нос.

Ти предмети данас се налазе у збиркама Ријксмузеума и Музеја светских култура, а међу тим артефактима најпознатији су "Ломбок благо" из Индонезије и   Кандијски топ из Шри Ланке.

"На основу савјета Комисије за колонијалну наплату, ово је први пут да враћамо предмете који никада нису требали да буду у Холандији. Али ми не враћамо само предмете, ми заправо започињемо период у којем интензивније сарађујемо са Индонезијом и Шри Ланком", рекла је Услу и додала да је о поврату предмета одлучено након консултација стручњака из све три земље.

Како се наводи Комисија ће ускоро расправљати о још објеката, а осим Индонезије и Шри Ланке, то се односи и на уметност из Нигерије.

Услу каже да до сада ниједан захтјев није одбијен, али да комисија још није примила све захтјеве.

Један од захтјева о којем би тек требало да се одлучити јесте колекција "Дубоа" у музеју Натуралис у Лајдену, која обухвата око 40.000 фосила које је у Индонезији крајем 19. вијека ископао холандски истраживач Еугене Дубоа.

Прије три године холандској влади је савјетовано да безусловно врати колонијално опљачкану умјетност, ако то затражи земља поријекла.

Национални музеј свјетских култура у потпуности подржава савјете одбора, а директорка те установе Мариеке ван Бомел каже да је то "почетак једног врло лијепог процеса".

"Музеј има веома велику колекцију, од скоро 450.000 предмета, од којих дио има поријекло које није уредно. И ми желимо да то исправимо", рекла је она.

Ван Бомел каже да није забринута да ће њен музеј бити празан.

"Није баш цијела колекција опљачкана, већ је једноставно откупљена. Сада морамо да осигурамо да постоји признање и да се неправда исправи. Предмети ће отићи у Национални музеј Индонезије у Џакарти", појаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана