Хоксе у Непалу: Село у коме је скоро свако продао свој бубрег

24sata.hr.
Хоксе у Непалу: Село у коме је скоро свако продао свој бубрег

У селу Хоксе у Непалу које још зову "долином бубрега" скоро је сваки становник продао свој бубрег.

У село долазе агенти који увjеравају људе да могу нормално живjети без једног бубрега, а говоре им и да ће им извађени поново нарасти. Одводе их у Индију гдjе се изводе операције. Гита, мајка четворо дjеце, продала је бубрег за 2.000 долара, преноси 24sata.hr.

"Већ 10 година људи долазе у наше село и наговарају нас да продамо органе. Ја сам увијек говорила не. Но наша је породица расла, а расла је и жеља да купимо кућу" рекла је Гита.

Каже како је увијек хтјела свој мир, свој дом и свој врт.

"Када сам родила дјецу требала нам је кућа. Зато сам отишла заједно са јетрвом у Индију на операцију" каже она. Операција је кратко трајала, а у болници је била три недеље.

"Кад сам се пробудила након операције чинило ми се као да се ништа није догодило. Добила сам новац и купила кућу", каже Гита.

Нажалост у априлу је њена кућа страдала у земљотресу који је погодио Непал. Кућу је изгубило и пуно њених комшија. Након земљотреса у цијелој земљи је порасла продаја органа, иако је то илегално.

Понекад људе отимају те им ваде органе. Неке увјеравају да им треба операција, иако су здрави. Било је случајева да су људе убили како би им извадили оба бубрега.

Прошле године магазин "Тајм" је писао о Кенаму Тамангу кога је преварио зет. Обећао му је бољи посао у Ченаију у Индији. Али када је тамо стигао, повели су га у болницу. Рекли су му да ће му дати новац за бубрег и обећали да ће му израсти други. И Ганеш Бахадур Дамаи је отишао у Индију због обећања да ће добити добар посао. Тамо су му дали ињекцију и у несвијести је био 24 сата. Када се пробудио био је у болници. Након три недјеље добио је 150 долара и послали су га кући. Купио је мали комад земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана