Хитлер, Стаљин и Пијани Мао Це

The Economist
Хитлер, Стаљин и Пијани Мао Це

Људи данас не бирају средства да би зарадили, тако неки предузетници покушавају да зараде на производима названим по крволочним диктаторима.

И то на најзанимљивијим мјестима у свијету.

Ко би на примјер могао да претпостави да ће у Индији цвјетати послови којима је Хитлер заштитни знак, попут једне пицерије која је недавно, под притиском јевреских удружења, морала да промјени име?

Слична судбина задесила је и индијску ТВ серију "Хитлер Диди" и један модни бутик, такође назван по највећем европском злочинцу свих времена. Власници мјеста попут Хитлер фризерског салона, Хитлер продавнице фармерки, базена Хитлер и сл, тврде да би промјена имена наштетила њиховом бизнису.

Иначе, ко жели да своју фирму овако одважно да именује мора за то добити лиценцу. Вини Nostalgici, италијански произвођач алкохолних пића, годишње прода 45.000 флаша вина Адолф Хитлер. Добро му иде и продаја Стаљина, Мусолинија и Лењина. "Квалитет вина није важан, и да сипамо воду у флаше продали бисмо их", каже власник фирме Фабио Бого.

Тако се у Британији доста продаје пиво Mao Ze Drunk (Мао Це Пијан).

Међутим оваква имена честа су и међу мање забавним производима, додуше не баш увијек адекватно. У Колумбији на пример FARCтерористи који захтjевају реформе продају кафу заједно са још неким илегалним стимулансима. Још један примjер је козметичка компанија из Газе која је мало послије сукоба Израелаца и Палестинаца лансирала парфем М75, који носи назив ракета испаљиваних на израелске градове. Ово баш и нису добри примјери герила маркетинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана