Хиљаде морских птица угинуло од птичијег грипа

Срна
Foto: Твитер

ТОРОНТО- Море је ове седмице избацило хиљаде угинулих морских птица селица на обале источне Канаде, а прелиминарни налази показали су да су умрле од птичијег грипа.

Канадска агенција за инспекцију хране од маја је потврдила 13 случајева високопатогеног птичијег грипа у источној канадској провинцији Њуфаундленд.

Агенција Канаде за животну средину и климатске промјене спроводи додатна истраживања како би потврдила да је смрт морских птица повезана са птичјим грипом, рекао је биолог ове агенције Питер Томас.

Он је навео да су мртви сребрнасти галебови, исландски галебови, обични гаврани и америчке вране врсте најтеже погођене грипом.

Према канадској служби за дивље животиње, вирус птичјег грипа је заразан и може да утиче на домаће и дивље птице широм свијета.

Канадска служба за заштиту дивљих животиња блиско сарађује са покрајинском владом Њуфаундленда и Лабрадора, као и са Канадском асоцијацијом за здравље дивљих животиња на сузбијању ширења.

Високопатогени птичији грип брзо се шири и на острву Ванкувер, саопштило је Друштво Британске Колумбије за превенцију окрутности према животињама, гдје су заражене птице попут америчких буљина или великих рогатих сова, бјелоглавих орлова, великих плавих чапљи, патака и гусака, па чак и врана.

"Сваког дана примам телефонске позиве да их је 10 угинуло", рекла је Елизабет Мелник из Центра за дивље животиње Британске Колумбије.

Према Светској организацији за здравље животиња, птичји грип је респираторни патоген који изазива висок степен смртности и постаје озбиљна пријетња живинарској индустрији. Природно се шири међу дивљим воденим птицама широм свијета и може заразити домаћу живину и друге врсте птица и животиња.

Према канадској агенцији за инспекцију хране, птице кућне љубимце могу бити заражене птичјим грипом и пренијети болест на људе, тако да дивље птице не треба дирати када су болесне или мртве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана