Хакерски напади коштају милионе евра

Танјуг
Foto: Танјуг

РИМ - Хакерски напади у Европи порасли су са 432 у 2019. године на 756 у прошлој години, а у истрагу о поријеклу хакерског напада на информатичку базу података регије Лацио укључио се чак и амерички ФБИ, пише агенција Анса.

Како наводи агенција, циљ је да се поређењем података из ранијих сличних хакерских напада у Италији и и другим земљама дође до починилаца.

Након конфузних, и како се показало брзоплетих, изјава првог дана хакерског напада, када је оптужена Русија као земља поријекла или она која пружа заштиту хакерима, сада се откривају нове чињенице.

Лист "Ла Стампа" иронично преноси речи предсједника регије Лацио Николе Зингаретија који је на конференцији за медије тврдио да се ради о "терористичком акту".

У међувремену је утврђено да је вирус у систем ушао на сасвим баналан начин: један запослени је отворио мејл са понудом за годишњи одмор уз снижење од 95 одсто.

Запослени који је радио од куће је отворио мејл и играо да би дошао до "награде" што је омогућило вирусу, односно хакерима да "уђу" у систем.

Тим поводом медији пишу од важном сигурносном питању, то јест чињеници да тако важан информатички систем није био боље заштићен од хакерских напада.

Према подацима Европске комисије, најчешци циљеви хакерских напада су здарвствене установе.

Такви напади коштају предузећа у просјеку 4,24 милона долара, а здравствене установе чак и девет милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана