Гробно мјесто за духовног оца

Приредио: Миленко Киндл
Гробно мјесто за духовног оца

Каракас - Велики, бијели маузолеј у центру Каракаса за многе грађане Венецуеле је налик на Уга Чавеса - непропорционално велики, живописан и самозадовољан.

Па ипак, гробница није изграђена за социјалистичког предсједника Венецуеле који се недавно суочио са сопственом смртношћу борећи се против рака и који се поново кандидује за предсједника.

Маузолеј ће бити гробно мјесто јужноамеричког борца за независност Симона Боливара за кога Чавес каже да му је духовни отац.

Педесет метара висок маузолеј биће инаугурисан идућих дана иако није до краја завршен, пренио је АП.

Његова изградња била је одгађана, сакривена велом тајне и често је мијењана како би маузолеј одговарао хероју Боливаровог калибра, а многи су маузолеј критиковали као претјерани одраз Чавесовог ега и жеље да га народ види као реинкарнацију хероја борбе за независност.

Унутрашњост маузолеја, са црним мермерним подом, је спремна, али не и трг око њега. Радници протеклих седмица дању и ноћу раде постављајући плоче, бандере и растиње око гробнице.

Чавес је предложио прије двије године да се Ослободиоцу изгради маузолеј и тада је захтијевао истрагу о томе да ли је оснивач Венецуеле отрован.

Историчари се генерално слажу да је Боливар, који је окупио револуционаре који су изборили независност од Шпаније за данашњу Венецуелу, Колумбију, Панаму, Еквадор, Боливију и Перу, умро од туберкулозе 1830. у 47. години.

Чавес, међутим, мисли да то није истина. Због тога је уз велике фанфаре наредио да се отвори Боливарова гробница и довео је тим међународних стручњака да проуче његове остатке. Тим је утврдио да Боливар није отрован.

Венецуелански званичници потом су оцијенили да је вријеме да се Боливарове кости преселе из Националног Пантеона, гдје су лежале окружене са више од 100 хероја и хероина нације, а сам Чавез је предлагао да се Венецуела преименује у Боливарска република Венецуела.

Будући да идентитет архитекте није јавно објелодањен, вјерује се да је за пројекат задужен шпански архитекта Франсиско Сесто кога је 2010. Чавес именовао за "државног министра за трансформацију великог Каракаса".

Сесто је у ранијем интервјуу рекао да ће маузолеј коштати 140 милиона долара и да се гради, јер је он "увијек вјеровао да је Боливару неопходан маузолеј вриједан његове величанствености".

Истакнути архитекта Оскар Тенреиро није одушевљен маузолејом иако је конструкција квалитетно одрађена од увозних материјала.

- Човјек мора да цијени огромну масу и заводљивост конструкције, али тако огромна и апсурдна и ван контекста она посједује исти гријех, као и политички систем који је наручио - навео је Тенеиро.

Он је такође изразио забринутост да ће коса јужна фасада маузолеја, која га повезује са Пантеоном, постати водени тобоган током јаких киша и тако поплавити мању некадашњу цркву.

Ни друге архитекте нису одушевљене што је Пантеон постављен као улаз у маузолеј, нити што коси зидови маузолеја подсјећају на скејт парк.

Други пак вјерују да грађани Венецуеле заслужују тако велики споменик.

- Мислим да није претјеран. Пантеон, иако спектакуларан, постао је мали како је град растао - каже 47-годишња домаћица.

Историчар Елијас Пино сматра да је маузолеј Чавесов начин да подстакне људе да га идентификују са националним херојем.

- Политичка намјера је да предсједник Уго Чавес буде проглашен за извршиоца Боливарове воље и тумач Боливаровог јеванђеља - рекао је Пино, који је водећи стручњак за Боливара.

Непознати архитекта

Боливаров маузолеј требало је да буде завршен у децембру 2011, потом у мају и критичари кажу да је одгађање типично за Чавесову 13-годишњу администрацију. Оно што је такође занимљиво је да је влада, која углавном тражи познате архитекте за сличне пројекте, овај пут пројекат дала непознатом архитекти.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана