Гробље за нападаче самоубице

Дојче веле
Гробље за нападаче самоубице

Кабул - Кад самоубица изврши напад, поред себе у смрт често одводи и многе друге невине животе. Ти људи се затим на достојан начин покопавају. Но, што се догађа с лешом самоубице? У Кабулу за то постоји посебно гробље.

Туробно је то мјесто. Тек негдје у даљини се тихо чују гласови дјеце која се играју. Гласови који се доимају попут неког изблиједјелог сјећања. На живот, на живост. С неба с времена на вријеме загрми - али и то издалека - пригушена бука авиона. Иначе влада тишина. Овдје, на рубу афганистанског главног града Кабула су покопана тијела оних, који су планирали свој живот привести крају и у тим плановима настојали да многе друге људе повуку са собом у смрт.

Имају ли нападачи самоубице право на достоју сахрану?

"Те људе доносе углавном умотане у пластичне вреће овдје и покапају их ту", прича локални гробар Башир. Он станује у близини гробља. Навикао се да се овдје - често у колима хитне помоћи - довозе растргнути остаци лешева нападача самоубица и ту се покапају. Без икаквог обреда, без ближњих. "Нитко овдје не долази у посјет", прича Башир. Рођаци се вјеројатно плаше да не би имали проблема с властима. Осим тога, ако би и дошли, тешко да би пронашли онај гроб који траже. Јер овдје се може видјети тек камење које извирује из земље. Без натписа, без датума. Нападачи су након смрти без имена - и сами.

"Мрзим нападаче самоубице", истиче Хадиулах. Овај младић је гробар. Док мјештанин Башир сматра да унаточ свему и нападачи имају право на џеназу (муслимански погребни обред), Хадиулах управо то одлучно одбацује, јер су, каже, ове самоубице уједно и убоице других људи. У почетку међународног ангажмана самоубилачких напада у бити није било у тој земљи.

Све док Ал Каида није увезла ту смртоносну праксу. Данас су нападачи самоубице постали оружје у рукама екстремиста. Талибани чак не прежу ни од тога да од дјеце начине живе бомбе.

Обећање да ће завршити у рају

Мјештанин Башир наравно жели да све то престане. Нападе сматра ужаснима. Али добро мишљење нема ни о страним трупама: "Ноћу улазе у афганистанске куће и претражују. То је против афганистанске културе." Једноставно желим да влада мир, додаје Башир. Али његова земља је још увијек далеко од успостављања трајног мира. Што би, међутим, било кад би нападачи самоубице претходно знали да се њихова тијела покапају на једном од најтуробнијих мјеста Афганистана? Вјеројатно се ништа не би промијенило, јер тим људима екстремисти обећавају да душа ионако завршава у рају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана