Градови у Кини ничу преко ноћи

Тања Милаковић
Градови у Кини ничу преко ноћи

Област која у кинеској провинцији Гансу ниче из пијеска, али уз озбиљну финансијску помоћ државе, за мање од двије године почиње да личи на град. До 2020. године Ланџоа ће бити дом за 500.000 Кинеза.

До прије неколико мјесеци прашњави плато смјештен у удаљеном дијелу Кине био је дом селима која су имала велике проблеме са снабдијевањем водом и чији мјештани су живјели застарјелим руралним начином живота. Међутим, њихов дом је сада постао велико градилиште које је перјаница невјероватне трке Кине да урбанизује земљу.

За провинцију Гансу, која има огромне природне ресурсе, али се бори са сиромаштвом, то је пресудна тачка у даљем развоју. Међутим, први изазов за индустрију нове области јесте загађење.

- Размишљамо о загађењу и током овог периода изградње, тако да смо сигурни да неће имати посљедица по околину. Кад смо почели овај пројекат прошлог јуна и током његове промоције, одредили смо 2016. годину за крај радова и до тада ћемо завршити - каже менаџер компаније "Ланџоа Ланши група" Ванган Синг.

Читав низ зграда изникао је из жуте земље док саобраћајни полицајци патролирају готово празним улицама. Уз улице су смјештени билборди који приказују будућност града са бутицима "Версаће", луксузним аутомобилима и насмијаним купцима.

Радници уносе велике ормаре кроз рецепцију велике зграде и пролазе поред дрвећа које су још увијено у пластику. Унутар владиног Центра за интегрисане услуге компанија која је изградила зграду поставила је велику златну статуу "Двије руке које се рукују" испод којих стоји натпис "Рука руци. Идемо напријед. Креирајмо будућност заједно".

- Овдје су се десиле велике промјене - каже Гуи Гуосијан, вртлар који тренутно живи у шатору и издржава своју осмочлану породицу уређујући травњаке дуж пута Лонгитуда 1, који представља један од нових булевара у граду.

Први становници уселиће се ове године и званичници се надају да ће град до 2030. остваривати профит од 27 милијарди фунти годишње.

- Наш циљ је да претворимо Ланџоу у мјесто јаке индустрије, ефикасног коришћења ресурса и пријатељског еколошког окружења гдје људи могу живјети срећно - рекао је гувернер Гансуа Лиу Веипинг.

Област која ниче у планинама, надомак пустиње, биће повезана брзим пругама са старим градом и међународним аеродромом. Осим о конекцијама, у новој области брину и о обновљивим изворима енергије. Овдје се производе огледала и цијеви за соларне електране.

- Продукциони капацитети наше фабрике су 50.000 цијеви годишње. Оне генеришу соларну енергију - каже инжењер компаније "Ланџоа Даченг" Јингфенг Ванг.

Иако за нову област имају новац и вољу, то није довољно. Провинција Гансу смјештена је у незгодном природном окружењу. Жута ријека пољопривредницима доноси воду и пијесак, али Кинези су и за то нашли рјешење.

- Наша компанија користи технологију да превазиђе проблем у вези са пијеском, којег је Жута ријека пуна. Она пролази кроз велики дио наше земље. Ја волим ову област и град Ланџоа и зато желим да користим иригациони систем који у потпуности може да се примјењује. На овај начин може да се уштеди и до 50 одсто воде - сматра Јанг Шенг из компаније "Гансу Руишенг Јамит".

Ово градилиште би до 2020. године требало да постане индустријски и логистички центар са сопственим истраживачким центром који ће се бавити старим изазовима.

Ланџоа се годинама бори са загађењем ваздуха, а од претходног мјесеца и са озбиљним загађењем воде. У борби за здраву средину индустријске компаније у новом и старом граду улажу у обновљиве изворе енергије, зелене површине и модерну технологију.

Колики значај има екологија за Кину показује то што је заштита животне средине једна од кључних реформи за наредни период.

Кинески напори које улажу у урбанизацију су без преседана у свијету и већ су промијенили ову земљу од 1,3 милијарде људи. Урбана популација Кине нарасла је од 170 милиона људи у 1978. години на око 690 милиона у 2011. години.

 

Мегаград

Кинези имају у плану и невјероватан пројекат мегаграда, који би требало да буде већи него читава Швајцарска и са четири пута више становника од Њујорка. Мегаград би требало да уједини постојећих девет градова смјештених у делти Бисерне ријеке, а његова изградња трајаће шест година. По завршетку простираће се на површини од 40.000 квадратних километара и имаће 42 милиона становника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана