Градови са највише милијардера- Пекинг, Шангај и Шенџен

Срна
Foto: Агенције

ШЕНЏЕН- Кина има чак три града са највећим бројем милијардера на свијету - Пекинг, Шангај и Шенџен, показују подаци из годишње публикације "Глобална листа богаташа", коју објављује шангајска истраживачка компанија "Хурун рипорт".

Највише милијардера, њих 144, живи у Пекингу, а слиједи Шангај са 121.

Некадашње рибарско село Шенџен, које је постало кинеска Силицијумска долина, потиснуло је са 113 милијардера америчку метрополу Њујорк, која је својевремено са 100 милијардера заузимала треће мјесто на ранг-листи "Хурун рипорта".

Концентрација богаташа у Шенџену континуирано расте, при чему се од прошле године још осам појединаца из тог града придружило листи најимућнијих на свијету.

Према ријечима Хенг Чена, ванредног професора економије на Универзитету у Хонгконгу, успон Шенџена је резултат напора локалних власти да овај град учине привлачним за пословање, нудећи, на примјер, пореске олакшице компанијама из сектора високих технологија.

Структура становништва у Шенџену је и даље веома млада у поређењу са другим престижним градовима у Кини, тако да је то један од разлога зашто је веома атрактивна пословна локација.

Убрзани развој Шенџена почео је 1980. године, када је добио статус прве кинеске специјалне економске зоне, што је омогућило граду да привуче стране инвестиције.

Као резултат тога, његов бруто домаћи производ повећан је са 28 милиона долара на отприлике 475 милијарди долара у посљедње четири деценије.

Овај град је дом многобројних великих кинеских технолошких компанија, међу којима су и "Хуавеј" и "Тенцент", за које аналитичари кажу да привлаче и друге познате брендове.

У Шенџену је, према подацима локалне владе, прошле године основано око 2.500 високотехнолошких компанија, чиме је њихов укупан број достигао око 17.000.

Према извештају "Хурун рипорта", у свијету је на почетку ове године био 3.381 милијардер, 153 више него 2020, а њих 1.133 живи у Кини.

Најбогатији Кинез је оснивач произвођача безалкохолних пића "Нонгфу спринга" Џонг Шаншан, чија се имовина процjењује на 72 милијарде долара, а "прати" га Џанг Јиминг, оснивач технолошке фирме "Бајтденс" /власник апликације "Тик ток"/, са нето вриједношћу од 54 милијарде долара.

На трећем мјесту је Зенг Јукун, шеф фабрике за производњу батерија за електрична возила који располаже богатством од 53 милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана