Градови који су морали да промjене назив

Klix.ba
Градови који су морали да промjене назив

Велики број свjетских градова у једном тренутку своје историје морао је да промjени име. Углавном се то дешавало због нове власти или ширења. Ипак, неки градови морали су да име промjене из преке потребе.

Будући да је војска надзирала насељавање америчког запада, велики број градова у свом имену имао је префикс "Форт", а вијековима је велики број европских градова носио римска имена у част својих освајача. Неки градови имали су јединствене разлоге за промјену имена.

Скандал, срамота, забуна или погрешан призвук довољни су разлози да читава заједница промјени име. Представљамо пет градова којима је био неопходан нови идентитет.

Берлин, Канада

Велики број њемачких имиграната скрасио се на југу Онтарија у 19. вијеку, а град Берлин име је добио у част њихове домовине. Међутим, када је њихова стара отаџбина почела да бомбардује савезнике њихове нове земље, избиле су невоље.

Велика популација пацифиста Менонита, који нису жељели да учествују у рату, довела је до тога да остатак земље са сумњом гледа у Нијемцима насељени Берлин. Убрзо је одржан референдум о промјени имена града.

Грађанима је понуђен читав низ назива, али им није остављена могућност да задрже старо име. Сви који су били за то да град остане Берлин, одмах су оптуживани да су симпатизери непријатеља.

Услиједили су насиље, нереди и застрашивања, а само 892 особе, од 15 хиљада, гласало је на референдуму. Град је добио име Киченер, по британском министру рата. Петиција са двије хиљаде потписа није била довољна да заустави промјену.

Пајл Оф Боунс, Канада

Данашња Регина (некадашњи Пајл Оф Боунс, односно "гомила костију") је град од 200 хиљада становника. Осамдесетих година 19. вијека, ту су биле непрегледне ливаде насељене бизонима и Кри Индијанцима који су их ловили. Крии су користили све дијелове уловљених бизона изузев костију.

Њих су бацали на два метра високе гомиле, пречника и до 12 метара, у нади да ће се бизони вратити да посјете кости.

Први насељеници и трапери задржали су име, али је, 1882. године, супруга канадског главног гувернера, принцеза Луиз, сугерисала како граду треба дати име у част њене мајке, краљице Викторије. Тако је град као име добио латински израз за краљицу – Регина.

Вајнвил, Калифорнија

Клинт Иствуд и Анџелина Жоли снимили су филм "Changeling" о мајци која је сигурна да враћени киднаповани син заправо није њено дијете.

Филм је базиран на истинитим догађајима, који су разлог зашто се град Вајнвил већ 80 година зове Мира Лома.

Стварни киднаповани дјечак, Волтер Колинс, највјероватније је убијен у Вајнвилу, заједно са још три дечака, а убио их је Гордон Стјуарт Норткот. Убица је објешен 1930. године, а град је, у жељи да побјегне од озлоглашености, промјенио име 1931. године.

Стејнс, Енглеска

Глумац Саша Барон Коен познат и као Борат, Бруно и Али Г, наводно је одрастао у гету Стејнса (заправо питомом градићу средње класе у Сарију).

Град је постао толико славан у Великој Британији, али становницима Стејнса никако није одговарало повезивање са "Боратовим" ликом, па су промјенили име града у Стејнс на Темзи. Дјелимично су то учинили и да би нагласили колико су близу Темзе и подстакли туризам.

Геј Хед, Масачусетс

На западној ивици острва Мартас Вајњард налази се бљештаво обојена стијена, која се доминира пејзажем. Бијели насељеници из 17. вијека писали су о весело (gaily) обојеним литицама, поред којих је убрзо и никло насеље Геј Хед.

Неких 400 година касније, потомци првих насељеника промjенили су име града у Аквина, 1997. године. Тврде да су жељели да изразе своје индијанско наслијеђе и повезаност са племеном Вампаноаг и да њихова одлука нема никакве везе са хомосексуалним конотацијама некадашњег имена.

"Мислим да је то једноставно. Индијанско мјесто треба да има индијанско име", рекао је припадник племена који је 1991. покренуо петицију за промјену имена града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана