Градоначелник Осаке: Мушкарци треба да купују намирнице током пандемије, жене су преспоре

Срна
Градоначелник Осаке: Мушкарци треба да купују намирнице током пандемије, жене су преспоре

ТОКИО - Градоначеник јапанског града Осака Ићиро Мацуи изазвао је мноштво критика на друштвеним мрежама након што је изјавио да женама треба више времена да купе намирнице, док је покушавао да промовише мјере социјалног дистанцирања како би се зауставило ширење корона вируса у том граду.

"Када жена иде у куповину... за то треба времена", рекао је Мацуи када га је новинар, иначе мушкарац, упитао о евентуалном ограничењу броја купаца у продавницама.

"Да сте ви у питању, ако вам се каже да купите то и то, ви то урадите и идете кући. Мушкарцима је такође у реду да иду у куповину и избјегавају контакт", рекао је градоначелник, додајући да би брачни парови требало да избегавају да иду у куповину заједно, преноси Ројтерс.

Корисници јапанског Твитера оштро су осудили његови крометаре, истичући да су сексистички. "Јапан је земља у којој овакве речи мирно излазе из уста градоначелника. Жалосно", написао је један корисник.

У једном од постова се истиче да изјаве градоначелника показују да политичари не размишљају довољно п томе шта укључују родитељство, рад у домаћинству и нега.

Мацуи је такође рекао да би људи морали да ограниче број одлазака у продавницу предлажући да они рођени парних мјесеци иду парним данима, а они рођени у непарним мјесецима непарним данима.

У Осаки и префектури у којој се налази је, према посљедњим подацима, од корона вируса обољело 1.500 људ, чиме је после Токија најугроженија област у Јапану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана