Град од злата у џунглама Хондураса

Приредила: Тања Шикањић
Град од злата у џунглама Хондураса

Остаци џунглом прекривеног "изгубљеног града" које су прије неколико вијекова напустили припадници мистериозне цивилизације и о којем се приповедају приче да је од злата и насељен "мајмуноликом дјецом", пронађени су у кишним шумама Хондураса.

Тим америчких и археолога из Хондураса, уз помоћ некадашњих припадника британских специјалних снага, трагао је за легендарним Бијелим градом познатим и као Град бога мајмуна који голица машту западних авантуриста још од 16. вијека и времена конквистадора.

Град је био дом непознатог народа који је живио прије хиљаду година и потом нестао без трага. За разлику од Маја, о овој преколумбовској култури се толико мало зна да чак нема ни име.

Откриће града објављено је у листу "Национална географија", који је послао новинара и фотографа на експедицију.

Археолози су проучавали и мапирали долине, планине и брежуљке у дубинама кишних шума Хондураса, у потрази за пирамидама и градом.

Открили су и изванредну групу камених скулптура, које су вијековима лежале нетакнуте и документовали их, али су их оставили у граду.

Међу остацима се налазе земљане пирамиде, хумке, велики тргови, церемонијална сједишта, резбарене посуде и збирка скулптура.

- Ово показује да и данас, у 21. вијеку, има толико тога што можемо да откријемо о нашем свијету - рекао је вођа тима, археолог Кристофер Фишер.

Нетакнута природа налазишта је јединствена и ако буде сачувано и проучено како треба, може да нам пружи много података о људима који су ту живјели, рекао је он.

Град се налази дубоко у региону Москита, пространој и готово ненасељеној области са мочварама, ријекама и планинама. Археолози су уз помоћ бивших специјалаца хеликоптером стигли до зоне гдје су вјеровали да се налази град, а потом наставили пјешке.

Област у којој је Бијели град налази се на путу кријумчара дроге.

Експедиција је одредила оквирно мјесто гдје се налази град на основу снимака из ваздуха рађених 2012. године уз помоћ најсавременије ласерске технологије која је омогућила мапирање тла кроз густо растиње.

Тим је, пише британски лист "Телеграф", пронашао 52 предмета на тлу и очигледно је да их је много више испод земље, вјероватно у гробницама. Пронађена су церемонијална сједишта, изгравиране посуде украшене змијама и лешинарима.

Најупечатљивија је глава "човјека јагуара", шамана у трансу за коју се вјерује да потиче из периода 1000. до 1400. године.

Западни авантуристи и истраживачи вијековима су трагали џунглом у потрази за рушевинама града. Локално становништво о овом мјесту прича приче као о рају на земљи и граду од злата.

Теодор Морде, амерички авантуриста, највјероватније је пронашао град 1940. године, али је преминуо, а да није открио локацију.

Он је у својим биљешкама описао град са огромним божанством у облику мајмуна, а локална племена причала су о становницима који су пола дјеца, а пола мајмуни.

Локација

Тачну локацију града Фишер и његов тим нису жељели да открију из страха да не буде похаран, али кажу да већу опасност од пљачкаша представљају ранчери, који крче шуму и стигли су на свега десетак километара од локације.

- Да изгубимо ово глобално еколошко и културно насљеђе због хамбургера је нешто са чиме не могу да се помирим - рекао је Фишер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана