Голуб замало изазвао рат са Индијом

Агенције
Голуб замало изазвао рат са Индијом

Њу Делхи - Војска и обавјештајци често користе животиње у шпијунске сврхе, па је тако недавно пакистански голуб замало изазвао рат са Индијом.

"Пернати непријатељ" слетио је недавно на кућу брице Рамеса Кандре у Манвалу, селу удаљеном четири километара од пакистанске границе. Ухватио га је његов син, а међу његовим перјем примијетио је необичне ознаке. Биле су написане на службеном језику у Пакистану.

Голуб је пријављен полицији. Носио је ознаку с двије ријечи - "Шакаргар" и "Наровал". Прва је име града, а друга име округа. Осим тих ријечи, пронашли су и телефонски број. Највјероватније је ријеч о адреси и телефонском броју власника птице. Наиме, кад се ради о Пакистану, њиховом пркосном сусједу, ништа се не оставља случају. У индијско-пакистанској заврзлами ни голуб не мора бити "само голуб".

- Ако се утврди да је ријеч о шпијуну, предузећемо акцију - гласило је злокобно обећање једног од индијских полицијских званичника. Њихов осумњичени налазио се у притвору, иза решетака, на сигурном. Могли су смирено спровести истрагу, утврдити шта се догодило и ко је уљез којег су имали у рукама.

Пакистанске власти су 2011. "ухапсиле" индијског мајмуна, јер је прешао границу без потребних папира. Наводно се опирао хапшењу и полицајцима је требало једно вријеме да га намаме из насада банана. У знатном броју случајева чини се да је ријеч о параноји појединих држава, па су тако Иранци 2007. ухватили 14 вјеверица шпијуна.

Египатске власти су тако недавно због шпијунаже ухватиле роду, док је Саудијска Арабија 2011. привела лешинара због сумње да је носио поруку израелском Мосаду.

Примјера како су власти појединих држава покушале да искористе животиње за ратне и обавјештајне сврхе је безброј. Један од дефинитивно најпознатијих носио је име "Операција акустична мачкица". Наиме, ЦИА је шездесетих потрошила 15 милиона долара на стварање мачке-киборга, која је требало да шпијунира совјетске непријатеље. Мачки су током пет година експериментисања и развијања програма инсталирали батерију, микрофон и антену која се протезала низ леђа и реп, а која је требало да обавља прислушкивање. Ни дан-данас није јасно како је велики тест завршио. Совјетски Савез је користио псе за уништавање њемачких тенкова. Најбољем човјековом пријатељу на леђа би инсталирали експлозив и претходно га обучили да тражи храну испод тенкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана