Година посвећена жени

Приредила: Тања Милаковић
Година посвећена жени

Лондон - Свијет се током 2014. године бавио малтретирањем жена на улицама, давао велике феминистичке изјаве, водио и добијао борбе на унапређењу права жена, али их и награђивао.

На основу свега тога "Гардијан" оцјењује да је година за нама била је година жена. Британски лист саставио је листу "маркера" који су пробијени током 2014.

Пакистанка Малала Јусафзаи добитница је Нобелове награде за мир и са 17 најмлађа је добитница ове награде икад.

- Осјећам се још моћније, јер ова награда није само комад метала или медаља коју носите или признање које држите у својој соби. То је за мене охрабрење да идем даље - поручила је Малала, која је признање посветила  свој дјеци свијета чији се глас не чује.

Отмица 300 дјевојака из школе у Нигерији удружила је свијет у протесту. У самој Нигерији, од 30. априла активисти се сваког дана окупљају у знак протеста због отмице дјевојака. Бројне познате личности су се преко друштвених мрежа  укључиле у кампању.

Протесте у САД због убиства ненаоружаних црнаца, а прије свих Марш милиона у Њујорку организовале су младе жене - Умара Елиот и Шинејд Николс.

Бијонсе је стајала испред огромног знака "феминисткиња" на додјели видео-музичких награда ВМА и тако инспирисала многе.

Ема Вотсон је одржала инспиративан говор у УН послије кога су медији готово сваку познату женску особу ове године испитивали о њеном ставу о феминизму.

Љупка британска глумица која је у јулу именована за амбасадора добре воље при огранку Уједињених нација, УН Њомен, тим говором лансирала је кампању ХефорСхе која се бави промоцијом и залагањем за бољи положај жена у свијету и родну равноправност.

- Феминизам није уперен против мушкараца, али по правилу, особе које се изјасне као феминисткиње, буду етикетиране као особе која мрзи мушкарце. Таква жена је одмах превише снажна, агресивна и неатрактивна. То знам, јер када сам се сама тако декларисала, многи су ме посматрали на овај начин - казала је она.

Британска звијезда је напоменула да сви морају престати да повезују феминизам са мржњом.

Иранска математичарка Марјам Мирзахани постала је прва жена добитник Филдсове медаље за математику, професорка и научница Моника Грејди славила је са остатком Розета мисије слијетање "Филеа" на комету, десет година послије лансирања. У Нигерији, докторка Стела Амејо Ададевох зауставила је са својим тимом ширење еболе по земљи само да би умрла од вируса.

Индија је у септембру постала Мангалајан сателит у Марсову орбиту и тако постала четврта земља којој је то успјело. Фотографија којом је ухваћено славље у контролној соби обишла је свијет муњевитом брзином, а на њој, у првом плану стоји шест жена у живописним саријима како се смију и грле.

Телевизија је понудила читаву плејаду женских ликова, посебно британска. Од Меги Џиленхал у "The Honurable Woman" до Оливије Попу. "Преко баре" Шонда Рајмс доминирала је америчком телевизијом. Звезда серије "Црно више није у моди" Лаврен Кокс постала је прва трансродна звезда номинована за "Емија" и која се појавила на насловној страни "Тајма".

На филму, Никол Перлман је ушла у историју као косценариста филма "Чувари галаксије" који је један од филмова са највећом зарадом икад. Она је у историју ушла као прва жена сценариста неког Марвеловог филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана