Глобална економија ће достићи 100 билиона долара 2022.

Танјуг
Foto: Илустрација

Свјетска економија би требало 2022. године да премаши вредност од 100 билиона долара први пут икада, двије године раније него што се раније предвиђало, процењује Центар за економска и пословна истраживања (ЦЕБР).

Континуирани опоравак од пандемије подстаћи ће раст глобалног бруто домаћег производа (БДП), мада креаторима економске политике може да буде теже да спрече враћање националних привреда у рецесију уколико високе стопе инфлације потрају, саопштио је лондонски истраживачки центар, преноси "Блумберг".

„Прије годину дана смо се надали да ће економски ефекти пандемије нестати релативно брзо. И у неку руку јесу. Сада очекујемо да ће свјетски БДП у доларима у 2022. бити већи него што је био прије пандемије и да ће први пут достићи преко 100 билиона долара. Прошле године смо предвиђали да ће тај ниво бити достигнут тек 2024“, наводи ЦЕБР у истраживању "Свјетска економска лига 2022".

Истраживање обухвата економске прогнозе за 191 земљу до 2036. године.

Аналитичари кажу да, упркос појави омикрон соја ковида-19 на крају године, „знатно бољи имунитет у многим земљама омогућава примјену блажих мјера ограничења, и да већа економска прилагодљивост значи да обновљена ограничења задају мањи ударац него раније“.

ЦЕБР наводи да ће инфлација бити питање број један које треба решавати у наредним годинама.

„Важно питање током 2020-их биће како ће се светске економије носити са инфлацијом која је сада достигла 6,8 одсто у САД-у. Надамо се да ће релативно скромно прилагођавање мјера ставити под контролу нетранзиторне елементе. Ако не, онда ће свијет морати да се припреми за рецесију 2023. или 2024“, изјавио је Даглас Меквилијамс, замјеник предсједника ЦЕБР-а.

Прогноза овог истраживачког центра је у складу са процјенама Међународног монетарног фонда, који такође предвиђа да ће глобални БДП мјерен у доларима и по текућим ценама прећи 100 билиона долара 2022. године.

У свом годишњем прегледу "Свјетска економска лига", ЦЕБР такође процјењује да ће вреднос БДП-а Кине престићи САД 2030, две године касније него што се предвиђало пре годину дана

Даље прогнозира да ће се Индија сљедеће године вратити на шесто мјесто и престићи Француску, те да ће 2031. године постати трећа највећа економија, годину дана касније у односу на претходно предвиђање.

Привреда Велике Британија је на путу да буде већа од Француске за 16 одсто до 2036. године, упркос Брегзиту, док ће Њемачка престићи јапанску економију 2033, наводи се у истраживању. Русија ће по вредности БДП-а ући у првих 10 економија света до 2036, сматра ЦЕБР.

У студији се такође оцењује да ће климатске промјене утицати на смањење приватне потрошње за два билиона долара годишње у просјеку до 2036. године, јер ће компаније расходе за инвестиције у производњу преусмјерити у декарбонизацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана