Главни град Казахстана враћа стари назив

Tanjug
Foto: Instagram

АСТАНА - Парламент Казахстана једногласно је изгласао подршку уставним амандманима који омогућавају да се предсједников мандат продужи на седам година, и да се промијени назив главног града земље.

Промјене су дио низа политичких и економских реформи које је предсједник Касим Жомарт Токајев најавио након насилних протеста који су погодили земљу у јануару, када је убијено више од 200 људи.

Амандмани које је јуче усвојио казахстански парламент продужавају предсједнички мандат са садашњих пет на седам година, али и забрањују било ком предсједнику да се кандидује за други мандат, преноси Ројтерс.

Амандманима ће такође бити промијењен назив главног града ове земље, па ће, досадашњи Нур-Султан вратити стари назив „Астана“.

Раније овог мјесеца Токајев је најавио ванредне предсједничке изборе и саопштио да ће главном граду вратити стари назив.

Токајев је најавио да ће се кандидовати за предсједника, иако на самом почетку није било сасвим јасно да ли ће му нови амандман то дозволити, али сличне уставне реформе у Русији и Белорији дозволиле су актуелним лидерима да се кандидују, упркос новом Уставу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана