Гинисови рекордери: Више, брже, боље, скупље

Aгенције
Гинисови рекордери: Више, брже, боље, скупље

Најновије издање Гинисове књиге рекорда у продаји се нашло 12. септембра, а међу корицама ове енциклопедије рекодера смjештени су и неки необични, туристима нарочито занимљиви, рекорди.

Најхладније мjесто на свијету

И током зиме и током периода године који се тамо само формално зове љето, Восток, мјесто познато по чувеној руској истраживачкој станици, званично је најхладније мјесто на свијету. Температура се може спустити и до -89.2 степена Целзијуса.

Најтоплије мјесто на свијету

Ситуација је зантно другачија у америчкој Долини смрти, гдје је 10. јула 1913. године забиљежено 56.7 степени Целзијуса. Иако је било покушаја да се ова титула додјели Либији, Свјетска метеоролошка организација ипак је "крунисала" Долину смрти.

Највиши базен

Премда то не мора да гарантује и највеће уживање, тек базен хотела Риц – Карлтон у Хонг Конгу налази се на 188 спрату, 474 метра изнад површине земље.

Највиша зграда

Иако је сасвим сигурно да ће овај рекорд ускоро бити оборен, за сада га држи драгуљ Дубаија, Бурџ Калифа, чија висима износи 828 метара.

Најскупљи клуб – сендвич

Прије пет година британски кулинарски мајстор Данијел Галмиш креирао је клуб-сендвич "von Essen Platinium Club Sandwich" кои је продат за тадашњих сто фунти.

Најскупљи коктел

Коктел "The Winston" 7. фебруара ове године послужио је Џоел Хефернан у Клубу 23 у Мелбурну. Било је потребно шеснаест сати за његово прављење, а најскупљи састојак је био коњак "Cuvee Leonie" марке "Croizet" из 1858. године. Цијена коктела – 14.656 аустралијских долара (нешто више од 10.000 евра)

Највећи крузер

Крузер по имену "The Allure of the Seas" може да прихвати чак 6.318 путника. То је само један од података који свjедоче о грандиозности овог, за сада највећег на свијету, крузера.

Највећи акваријум

Акваријум "The S.Е.А." у Сингапуру дом је стотини хиљада животиња, које су разврстане у више од 800 врста. Оне су смjештене у 49 одвојених дијелова који укупно садрже 38.7 милиона литара воде.

Најтежа зграда

Зграда парламента у Букурешту направљена је од 700.000 тона челика комбинованих са бронзом, милиона метара кубних мермера, 3.500 тона кристалног стакла и 900.000 метара кубних дрвета.

Мјесто са највише падавина

У селу Мосинрем на сјевероистоку Индије годишње у просјеку пада 11.873 мм кише. Највећа количина падавина забиљежена је током сезоне монсуна, од јуна до септембра. Назив индијске државе Мегалаја, у којој је смјештено ово село, на локалном језику значи "земља облака".

Место са најмање падавина

У периоду од 1964. до 2001. године у оази Киљагуа, смјештеној у пустињској регији на сјеверу Чилеа, пало је 0.5мм кише.

Најскупље ноћење у хотелу

За једно вече у хотелу "President Wilson" у Женеви потребно је да издвојите 49.533 евра. За ту цијену добићете на располагању мермерно купатило, приватну терасу са погледом на Женевско језеро и клавир престижне марке "Steinway".

Најтоплији океан

Најнижа просjечна температура Индијског океана је 22 степена Целзијуса, док је највећа у источном дијелу овог плаветнила, и износи 28 степени.

Највећи број људи који су се истог дана попели на Монт Еверест

Деветнаестог маја 2012. године чак 234 планинара успјела су да освоје "кров свијета", оборивши тако рекорд из 2010. године, када је 170 планинара кренуло у освајање Монт Евереста.

Најскупље туристичко путовање

Посјета међународној свемирској станици, која је могућа од 2009. године, кошта од 14.8 до 26.14 милиона евра. Од 2011. године забиљежено је седам таквих индивидуалних путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана