Генетика паса кангала заштићена поткожним чиповима

Aнадолија
Foto: Викимедија

СИВАС – Уметањем подкожних чипова стручњаци у Турској желе заштитити генетске структуре паса кангала, пасмине великог пастирског пса којег краси храброст, агилност и оданост власнику.

Развојна агенција централне Анадолије је уз подршку Министарства индустрије и технологије Турске покренула пројекат у оквиру којег је у граду Сивасу отворен Центар за узгој, обуку и заштиту кангалских паса.

Центар је смјештен на планини Меракум и удаљен је десетак километара од центра Сиваса који слови за колијевку кангала, често називаних “анадолским лавовима“.

Најважнија функција модерно опремљеног Центра је узгој чистокрвних кангалских паса и заштита њихових гена, а пси који изађу из центра биће потом праћени помоћу чипова.

Чип који је већ уметнут испод коже више од стотину кангала садржи информације попут датума рођења пса, педигреу те о болестима које су пребољели.

Уколико би се животиње изгубиле или биле украдене, њихово кретање ће се моћи пратити помоћу чипова.

“У центру се проводе различите студије о псима кангалима и штити генетска структура и пасмина овог аутохтоног турског пастирског пса. Радимо на изградњи и модерне лабораторије у оквиру комплекса, а већ ради клиника за псе. Планирамо и сарадњу са стручњацима са Cumhuriyet универзитета“, казао је ветеринар Енгин Генц.

Он је у разговору с новинаром Анадолијe казао да је припремљена и интернет страница на којој ће посјетиоци моћи сазнати све информације о кангалским псима, као и резултате истраживања која се проводе.

“Вршимо и чиповање паса којим се омогућава лакше праћење, идентификација и вођење евиденције о вакцинацији, болестима и свим другим појединостима важним за заштиту врсте. Штенад коју продајемо у центру послије пратимо посредством чипова. Та пракса ће бити обавезна и при извозу ових паса“, појаснио је Генц.

Кангал је турски пастирски пас и једна је од четири пасмине турских аутохтоних пастирских паса.

Ријеч је о псу масивне грађе, а потиче из Сиваса, града у средишњој Турској.

Чистокрвни кангали имају јако тијело и обавезно црну њушку, а боја крзна је од сиво смеђе до тамно сиве. Кангал важи за једног од најспособнијих паса за заштиту стада од предатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана