Гејтс: Наредна пандемија могла би да буде десет пута озбиљнија

Срна
Гејтс: Наредна пандемија могла би да буде десет пута озбиљнија

БИЈЕЉИНА - Милијардер и филантроп Бил Гејтс упозорава да би нека будућа пандемија могла бити "десет пута озбиљнија" и заговара развијање "мегадијагностичке платформе", са којом би се, брзо и једноставно, могло тестирати до 20 одсто свјетске популације - и то седмично.

Гејтс оцјењује да човјечанство тренутно није спремно за неконтролисано ширење још опаснијег вируса.

У разговору за њемачке медије Гејтс је изразио наду да ће се ситуација, ипак, промијенити током сљедећих година, чему ће допринијети и даљи напредак науке и технологије.

Он вјерује да ће људи, осим епидемиолошких знања која су стекли током памдемије короне, моћи да искористе све предности лијекова, тестирања и вакцина.

Гејтс процјењује да прије пет година људи не би били у стању да тако брзо развију вакцине, што довољно говори о великом напретку науке посљедњих година.

Амерички милијардер позива на поштену дистрибуцију вакцина.

Он вјерује да постоје начини да се у будућности спријечи или брже заустави избијање пандемије, али за тако нешто треба уложити јако велике своте новца.

Гејтс сматра да је потребно удвостручити улагања у истраживање и развити неке потпуно нове технологије које још не постоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана