Гдје заврше милиони евра који се прикупе у најпознатијој фонтани на свијету

ГС
Гдје заврше милиони евра који се прикупе у најпознатијој фонтани на свијету

Посјетиоци Рима сваки дан у Фонтану ди Треви, једну од најпрепознатљивијих знаменитости главног града Италије, убаце око 3.000 евра. Ова фонтана годишње на тај начин "заради" више од милион евра.

Изграђена између 1732. и 1762. године, Фонтана ди Треви, коју је дизајнирао Никола Салви, једна је од најпознатијих знаменитости Рима, пише Нова економија.

Према традицији, посјетиоци би требали окренути леђа споменику и бацити новчић у воду десном руком преко лијевог рамена. То им, вјерују, гарантује повратак у Вјечни град.

Ритуал бацања новчића постао је познат захваљујући филму из 1954. године "Три новчића у фонтани".

Шта се догађа с новцем који заврши на дну Фонтане ди Треви?

Како је крајем прошле године писао Еуроњуз, Град Рим неколико пута годишње шаље тим радника да из фонтане покупе право мало богатство.

Радници, користећи четке које се налазе на крајевима дугих мотки, прво помету новчиће на хрпе, а затим цријевом новац извлаче из фонтане. Новчићи се затим складиште под будним оком полиције.

Градоначелник Рима је 2001. године одлучио да се новац који заврши у фонтани даје локалној хуманитарној организацији, како би се зауставили чести покушаји људи да украду новчиће.

Од тада се сваке године "ситниш" из Фонтане ди Треви донира римском Каритасу. За ту организацију је новац који добије из фонтане огроман подстицај и чини 15 посто њеног годишњег прорачуна.

Новац се користи за помоћ сиромашнима, финансирање народне кухиње, склоништа за бескућнике, бесплатних супермаркета и других пројекта… Такође, новац се намјењује и за одржавање комплекса на периферији Рима у којем се налазе старачки дом, кантина и стоматолог за становнике града који живе у сиромаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана