Гдје милијарду Кинеза иде на одмор?

Агенције
Гдје милијарду Кинеза иде на одмор?

Шта се дешава када више од милијарду становника Кине истовремено добије осам слободних дана?

 "Кинеска златна недјеља" период је од 30. септембра до 7. октобра када сваке године највећи број запослених Кинеза добије слободне дане. Ове године тај број износио је чак милијарду и триста милиона, што по традицији значи велики број туриста који походе бројне атракције широм земље.

Ево како је, из дана у дан, изгледала овогодишња "Златна недјеља":

30. септембар: Влада је одлучила да током ове седмице укине плаћање путарине за аутопутеве у земљи. Тако се на кинеским друмовима нашло чак 86 милиона људи, тринаест посто више у односу на прошлу годину! Забиљежени су и бројни Кинези како шетају своје псе или играју тенис док чекају у невјероватно великим колонама.

2. октобар: Забрањени град у Пекингу забиљежио је рекордну дневну посјећеност. Ово историјско обиљежје киненске империје за свега 24 сата обишло је 182 хиљаде посјетилаца!

4. октобар: Маузолеј Сун Јат Сена у Нанкингу обишло је овог дана 215 хиљада људи. То је десет пута више посјетилаца него што овај маузолеј биљежи током осталих дана у години. Да би смањила гужву, влада уводи правило да сва возила са више од седам седишта могу без задржавања на рампама да се укључе односно искључе са аутопута.

5. и 6. октобар: Неколико камила преминуло је од умора у области Дунхуанг. Туристи који посјећују пустињске предјеле у том дијелу Кине имају на располагању хиљаду камила на чијим леђима могу обићи пјешчане дине. Ако узмете у обзир то да Дунхуанг током "Златне недјеље" дневно посјети осам хиљада људи, и чињеницу да свака камила може дневно превести седам путника, право је чудо да бројка преминулих животиња није већа.

7. октобар: Коначне бројке кажу слиједеће – током "Златне недеље" 119 излетишта у Кини посјетило је 34 милиона Кинеза, што је за петину више у односу на прошлу годину!

Држава је само током ове седмице зарадила 217 милиона евра. Домаће авио компаније превезле су 7.6 милиона људи док је возом путовало 60 милиона путника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана