Гдје је дно и шта се на њему налази: Мистериозни извор вијековима мучи научнике и становнике FOTO/VIDEO

национална географија
Foto: shutterstock

Људи су вијековима зависили од воде са извора у центру француског градића Тонере, у срцу Бургундије. Ријеч је о крашком извору познатом по имену Фос Дион из ког се сваке секунде излије 311 литара воде, а који се спомиње још у 7. вијеку.

Келти су га сматрали светим извором, а Французи су га 1700-их година оградили кружном каменом структуром и користили као јавну перионицу. Док су људи прали свој веш у Фос Диону почели су да се питају колико је дубок и шта ли се налази на дну?

Иако је спроведено неколико истраживања, одговор на та питања није познат до данас. Штавише, прича о Фос Диону сматра се једном од највећих мистерија у Бургундији.

Претпоставља се да се вода излива из природног извора чије је извориште негдје у планинском масиву Морван, али због уских пролаза који се сужавају што је јама дубља, то никад није потврђено.

Два мушкараца су 1974. године заронили у Фос Дион. Нестали су ронећи кроз кривудаве сужавајуће поноре. Град је 1996. године унајмио још једног рониоца који је несрећно преминуо спуштајући се у ову јаму која наизглед нема дна.

Град је тада прогласио Фос Дион опасним за истраживање па је годинама било забрањено заронити у њега. А онда је уз допуштење градоначелника Тонереа то пошло за руком Пијеру-Ерику Десењу у октобру 2019. године. Заронио је 70 метара у дубину и своја искуства забиљежио камером.

Иако је истражио простор који дотад није био виђен, ни он није успио да стигне до дна.

Легенде

Према легенди, опасна змија чува подводни свијет и спречава било кога да дође до дна. Други пак вјерују да је извор портал у нови свијет у који су прешли сви они који су га покушали да га истраже, а никад нису изронили.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана