Фудбал као параван за трговину

Aгенције
Фудбал као параван за трговину

Брисел, Рио де Жанеиро - Продаја људи је све уноснији бизнис, тако 880.000 особа у ЕУ живи у модерном ропству, а на глобалном нивоу све уноснија је продаја талентованих малољетних фудбалера.

У свијету су све чешће жртве – млади фудбалери, а "тренд" је настао у Јужној Америци и Африци. Трговци људима имају велику корист од продаје наводно талентованих играча, а тај "бизнис" посебно је популаран у "фудбалској Меки" - Бразилу.

Људи који у својству "менаџера" купују тинејџере од њихових родитеља да би управљали њиховим животима, нудили их на фудбалском тржишту на глобалном нивоу - остварују годишњи промет од 32 милијарде долара.

Жртве фудбалске мафије често заврше и као робови у земљама попут Кине, Вијетнама или Индије, гдје буду брзо продати за неколико долара, те присиљени на напоран рад или заврше у борделима. Над њима се врши физичко, али и сексуално насиље. Жртве морају да предају своја документа.

Само у врло ријетким случајевима таква дјела буду откривена јер је страх и стид жртава превелик. Према подацима Америчког државног тужилаштва, 2011. године 27 милиона људи у свијету били су жртве таквих криминалаца. У Бразилу годишње буде отето око 200.000 особа, а отмичари остварују добит од око десет милијарди долара. Програм бразилског предсједника Дилме Русеф за борбу против трговине људима, међутим, ратификовало је само 17 од 27 савезних држава. Тако се у највећој земљи Латинске Америке трговина људима за сада третира као злочин само када је почињена у сврху присилне проституције.

И у Африци је честа трговина младим фудбалским талентима. Многи европски клубови учествују у том ланцу израбљивања - зарађују новац купујући јефтине таленте, унапређују их и затим скупо продају другим клубовима.

Поступак је увијек исти - самопрозвани агенти траже своје жртве, младе талентоване фудбалере који већином потичу из сиромашних породица. Њиховим родитељима обећавају да ће им синови имати велике каријере и тако стичу њихово повјерење.

Статистике

Подаци показују да су 23.632 особе у периоду од 2008. до 2010. године биле жртве трговине људима у ЕУ. Незванично, ријеч је о много вишој цифри, пренијеле су агенције. Број потврђених жртава трговине људима "порастао" је за 18 одсто, док се број осуђених за овакав злочин смањује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана